Örebros tränare Axel Kjäll under presskonferensen efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Sirius och Örebro den 5 juli 2020 i Uppsala.
Örebros tränare Axel Kjäll under presskonferensen efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Sirius och Örebro den 5 juli 2020 i Uppsala. Bild: JESPER ZERMAN

Örebro SK anmäls– spelare sjuka innan match

Örebro SK anmäls till disciplinutskottet efter att klubben inte informerat Sirius om att flera spelare i laget kräkts innan matchstart.
– Det kommer göras en anmälan mot Örebro, då de inte meddelade Sirius, säger Per Eliasson, chef för matchdelegater på Sef.

ANNONS
|

Efter den allsvenska matchen berättade ÖSK-tränaren Axel Kjäll för Nerikes Allehanda att flera spelare mått dåligt och kräkts inför matchstart.

– Det var en speciell period innan matchen där vi hade fyra eller fem spelare som spydde innan matchstart. Någon fick det på bussen och någon fick det på arenan. Det var flera som mådde dåligt och flera som spydde. Jättesvårt att säga vad det beror på, vi får utreda det lite mer. Många spelare krigade sig igenom och mådde inte jättebra, några spelade 90 minuter, sade han till tidningen efter matchen.

Per Eliasson är chef över matchdelegaterna på Svensk elitfotboll (SEF) och säger att man har varit i kontakt med Örebro efter matchen.

ANNONS

– Vi har varit i kontakt med Örebro och fått en redogörelse från igår om vad som har hänt. Vi kommer följa upp detta.

Spelarna ska ha blivit dåliga efter att de anlänt till samlingen med laget. Illamående är ett av symtomen vid covid-19.

– Det fungerade inledningsvis, de spelare som lämnade sina hem har lämnat uppgifter till sina läkare. Vid samlingen har man käkat och då händer någonting. Några spelare börjar må sämre efter att de har ätit och får magproblem. Sen har det eskalerat när man kommer upp till Uppsala.

Rutiner har brustit

Bristen i hanteringen av situation ligger i att man inte meddelade Sirius om spelarnas tillstånd.

– Där brister det sedan utifrån att Sirius inte får informationen. Man skriver egentligen på att självskattningsformuläret är okej, men tappar bort delen att några mår dåligt.

Per Eliasson kan meddela att klubben nu anmäls efter händelsen.

– Det är någon form av tur i oturen, men rutiner har brustit. Det kommer göras en anmälan mot Örebro, då de inte meddelade Sirius. Vi som delegater tittar på om protokollet har följts. Sen gör man en anmälan som lämnas vidare till disciplinutskottet. Efter det är det upp till dem.

ANNONS

Med nuvarande regelverk, kommer Örebro tillåtas komma till spel i nästföljande matcher?

– Återigen. Det är upp till disciplinutskottet att avgöra om det blir sanktioner. Det kan jag inte uttala mig om.

Är de riktlinjer som dragits upp tillräckliga för att garantera spelarnas hälsa?

– Jag tycker vi har gjort ett protokoll som är väldigt ingående där läkare har varit delaktiga i utformningen. Vi har ändå spelat över 100 matcher där det har fungerat. Sen är det alltid ett eget ansvar. Men spelare , klubbar och supportrar har tagit ett stort ansvar hittills.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS