Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Öisarna om rivalmötet: ”De gillar att snacka”

Örgryte mot Jönköpings Södra har efter några år av tuffa bataljer blivit lite av ett rivalmöte.
– Man vet redan på förhand när man möter dem att det kommer bli en grinig match, säger Danny Ervik inför onsdagens drabbning mellan klubbarna.

Undantaget stadskonkurrenten Gais är det inte så att det finns en uppsjö av bittra rivaler till Örgryte i superettan. Men på senare år finns det kanske en match utöver derbyt som stuckit ut och väckt lite hetare känslor än annars i det rödblåa lägret.

Den mot Jönköpings Södra.

Inför onsdagens match mellan lagen säger flera Öis-spelare att de upplever att det nästan alltid blir en viss karaktär på mötena med J-Södra.

En gnällig sådan.

– De har några spelare som är griniga, men det har å andra sidan vi med ... Man vet redan på förhand när man möter dem att det kommer bli en grinig match, säger Danny Ervik och fortsätter:

– Jag vet inte riktigt varför, det är ju inget derby eller så. Men de gillar att snacka. De tjafsar mycket. Men hellre det än att det är helt tyst. För mycket fair play är inte så roligt, haha.

Andersson: ”Blir mer irriterat varenda gång”

Fredrik Andersson tycker också att matcherna mot smålänningarna är något extra.

– Det blir lite mer irriterat mot Jönköping varenda gång.

– Det är någonting, det blir tuffa matcher och hårda matcher. Inte mig emot. De får gärna munhuggas och hålla på ute på planen. Det har jag absolut inga problem med. Jag hoppas det blir hårt och tajt nu med.

Målvakten tror en förklaring till att det växt fram en del rivalitet beror på att lagen har mötts ofta de senaste säsongerna. Inte bara i serien utan också flera gånger i Svenska cupen. Han tror även att det tråkiga efterspelet till cupmatchen på Valhalla 2019 spelar roll. Det här en match då Amin Al-Ammari och nuvarande Blåvitt-spelare Alexander Jallow hävdade att de fått rasistiska tillmälen ropade till sig under matchen. Öis utredde händelsen men lyckades aldrig hitta några vittnesmål som styrkte anklagelserna.

– Vi har verkligen försökt göra allt vi kan för att hitta de skyldiga i det här men inte lyckats, och inte kunnat säkerställa att det har förekommit några rasistiska tillmälen på våra läktare, sade klubbchef Niklas Allbäck då.

En som borde kunna göra en rättvis bild av rivaliteten mellan klubbarna är Joakim Karlsson. Han har spelat åtta säsonger i Jönköping men tillhör som bekant sedan i vintras Örgryte.

– Det kanske är mitt fel att det blivit så, säger han och skrattar.

– Nej, men Jönköping var rätt gnälliga när jag var där. Men det var nog lite för att få med sig domare och sådär. Vi blev nästan bättre när det var så.

Karlsson: ”Var en rätt grisig match”

Även Karlsson tror att händelserna på Valhalla har satt sina spår.

– Där var en rätt grisig match, och det var snack om rasism och det ena och det andra.

Samtidigt som Öis-lägret menar att Jönköping är en match då det blir mycket känslor tycker de också att det spelmässigt brukar bjudas på fin underhållning.

– Det händer alltid massa grejer. Jönköping är ett bra lag, ett lag som bjuder upp. Det blir alltid bra fotbollsmatcher. Brännströms lag (Andreas Brännström, tränare i Jönköpings Södra) spelar bra fotboll, säger Danny Ervik.

– Vi mötte dem för några veckor sedan och det var troligtvis den bästa matchen jag sett i superettan i år. Två bra lag, som verkligen gick för en seger. Jag förväntar mig att det blir samma sak nu, säger Öis tränare Keith Millen.

Det där mötet på Gamla Ullevi i somras slutade 2–0 till Öis.

Innan dess hade dock Sällskapet inte besegrat Jönköping på tio år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.