Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Öis-talangen Aydarus Abukar om att nå A-laget: ”Äntligen”

Aydarus Abukar har nyligen skrivit på sitt första proffsavtal med Öis. Trots att den avige mittfältaren inte ens fyllt 18 år så talar han redan om vikten av att ta plats och ta för sig.
– Jag är en spelare som vill vinna och visa vad jag går för. Det går inte om jag inte tar för mig, säger han.

Det brukar gå snabbt inom elitfotbollen. Inför säsongen 2019 tog Aydarus Abukar steget från Angered MBIK till Örgryte IS P19-lag.

Ett och halvt år senare har han kritat på sitt första professionella kontrakt med seniorlaget.

– Jag blev såklart glad. Om jag ska vara ärlig så har det inte funnits så många som trott på mig. Så när min agent ringde och sa att Öis ville skriva kontrakt så tänkte jag bara: “Åh, äntligen.”

Avtalet, som är skrivet på två och ett halvt år, innebär att han tar klivet upp från juniorlaget på permanent basis.

– Jag har tränat ett tag med A-laget och känt att det gått framåt för mig. Sen har jag också märkt att tränarna gett mig förtroende.

”Resan har bara börjat”

Att ta för sig och ta plats kan vara svårt för unga spelare som tar steget från juniorfotboll med jämnåriga till seniorfotboll med heltidsproffs.

Men för Aydarus, som beskriver sig själv som en teknisk mittfältare, är det inga konstigheter.

– Jag fick den egenskapen redan när jag var liten. Jag är en spelare som vill vinna och visa vad jag går för. Det går inte om jag inte tar för mig.

Trots att det inte ens gått två veckor sedan Aydarus skrev på sitt första proffskontrakt så talar han redan nu om nästa steg – speltid i A-laget.

– Mitt mål nu är att sikta på att få spela. Jag vet själv att jag precis tagit ett steg upp, och nu måste jag visa mer för att komma med i matchtruppen. Så det är bara att fortsätta träna. Resan har bara börjat.

Produkt av Angeredsfabriken

Aydarus tillhör en speciell skara fotbollsspelare – bollskickliga talanger som fostrats och härdats på planerna och klubbarna i Angered. Han började som 7-åring i Lärje/Angered, och fortsatte sedan i Angered MBIK innan han tog steget till Öis säsongen 2019.

– Det finns många talanger där, speciellt från förorterna. Vi alla tar för oss och vet att vi kan tillföra mycket oavsett vilket lag.

Han blir också den första att flyttas upp av ett gäng Öis-talanger som de senaste åren anslutit från just Angered MBIK. I juniorlaget finns i dag Adel Gharbi, Sead Corovic och Aksel Ayan – samtliga fostrade i Angered.

Vad hade det betytt om ni alla kunde starta tillsammans i seniorlaget en dag?

– Det hade varit riktigt kul. Det hade visat att om vi kan lyckas så kan alla andra det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.