Öis och Gais laddade för derbyfest: "Massa känslor"

ANNONS
|

Med fotbollssäsongen igång kommer Göteborgsderbyn som ett brev på posten. På torsdag firas det inte bara fotbollsfest när Örgryte tar emot Gais. Det är också 120 år sedan det första derbyt lagen emellan. På en pressträff på Gamla Ullevi som andades mer kamratskap än rivalitet pratade tränarna Benjamin Westman och Marcus Lantz om mer eller mindre samma sak. En hyfsad start på säsongen. En ovilja att bry sig om tabellen. En jakt på fler mål än i förra årets derbyn.

– Vi ska inte sätta dem i stolpen och ribban, den ska in i nätet. Första derbyt förra året gör vi kanske årets bästa prestation, så vi ska göra en likadan prestation nu, säger Öis tränare Marcus Lantz.

ANNONS

– Den här matchen har vi sett fram emot längre. Det är skönt att komma in i det med de senaste tre matcherna. Vi kände att de första tre matcherna inte hittade vårt spel. Inför Helsingborgs-matchen ändrade vi i grundformation. Jag skulle säga att vi står oss bättre självförtroendemässigt än fjolårets första derby, säger Gais tränare Benjamin Westman.

"Det är fest i hela staden"

För Johan Hammar och Dardan Rexhepi, som också fanns med i Gamla Ullevis katakomber var det fram till för några år sedan ett annat derby som stod i centrum. Som Malmö-pågar sedan barnsben var matcherna mot Helsingborg årets höjdpunkt. Johan Hammar fick göra sina första allsvenska minuter i Malmö FF mot just HIF.

– Det är fest i hela staden när det är derby. Man laddar upp på ett annat sätt än till en vanlig match. Framförallt är det roligt för fansen. Vi vann med 3-0 i min debut, säger han, varpå ur-helsingborgaren Marcus Lantz snabbt flikar in:

– Jag har aldrig förlorat mot Malmö i ett derby.

Dardan Rexhepi rynkar på pannan och svarar.

– Jag måste bara rätta dig. Jag slog dig med 2–0 2010, säger han.

– Det har du rätt i, säger Marcus Lantz.

"Alltid lite hetare"

Gamla derbyminnen må vara viktiga att notera. Än viktigaste kan skapas på torsdag. Vid lunchtid på måndagen var 4000 biljetter sålda. Klubbarna hoppas nå upp till åtminstone fjolårets siffror 11 690 och 11 029.

ANNONS

– Ett derby är alltid en massa känslor runt omkring. Det är alltid lite hetare. Det blir automatiskt tuffare spel. Man vill göra det man kan för klubben och fansen. Jag tror att det ligger något undermedvetet att man laddar på ett annat sätt än till en vanlig match. Man vill vinna så jättegärna, säger Dardan Rexhepi.

– Derbyn lever sitt eget liv. Vi har bra form, framförallt här hemma på Ullevi. Det ska bli väldigt spännande, säger Marcus Lantz.

Stark lokal förankring

I årets trupper finns flera spelare med stark lokal förankring. I Rödblått spelar Fredrik Björk, Johan Elmander, Danny Ervik och Hannes Sahlin. I Grönsvart Malkolm Moenza, Damir Mehic och Erik Westermark. Det är, kanske tydligare än de senaste åren, verkligen ett Göteborgsderby. Denna gång inte bara rent klubbmässigt utan även spelarmässigt.

– Jag tror att det är bra att Göteborgsklubbarna kan ha starkare anknytning till sitt område. Det tror jag kan generera att fler personer kan relatera till Gais. För oss är det en medveten strategi att plocka in fler göteborgare. Men var det ger för utfall på torsdag låter jag vara osagt. Jag tror som Marcus att den här matchen kommer leva sitt eget liv, säger Benjamin Westman.

Den 8 juni 1897 vann Öis den här matchen med 2–0. 120 år senare kan det gå precis hur som helst.

ANNONS

Fakta: Derbyfacit

Senaste sex derbyna:

Gais - Öis

0 – 0, 16/8 2016

0 – 0, 30/4 2016

1 – 0, 6/5 2013

1 – 1, 29/8 2013

5 – 1, 5/4 2009

1 – 0, 17/8 2009

Derbyrad sedan 1990:

Gais Öis

6-2-2 2-2-6

15-5 5-15

ANNONS