Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Öis hyllning av Isaak – pensionerar nummer 37

Örgryte IS pensionerar från och med nu tröja nummer 37 för att hedra klubbmedlemmen och journalisten Dawit Isaak, som sedan 2001 sitter fängslad i Eritrea.
– Han kommer stå som ej tillgänglig för spel på varje laguppställning, säger Björn Nilsson i Öis.

Superettaklubben har sedan 2001 – och ännu tydligare från 2004 – engagerat sig i Dawit Isaaks öde, Öismedlemmen som fängslades i Eritrea 2001 och som inte har lämnat något livstecken ifrån sig sedan 2005.

– Han fyllde 37 år precis innan han fängslades. Det här kommer synas på matcharenan och på hemsidan. Vi kommer däremot inte att registrera honom i truppen på Svenska Fotbollförbundet, säger Björn Nilsson.

Dawit Isaaks öde har berört många. I samband med Bokmässan släpper den tidigare fängslade journalisten Martin Schibbye boken Jakten på Dawit.

"Varför gör inga andra något?"

Skälet till att Öis har engagerat sig i frågan beror på att hans bror Esayas är öisare. 2004 kallade Öis ihop med Svenska penn- och publicistklubben i väst till en hearing vid Järntorget.

– De reaktioner vi får för att vi engagerar oss är mer att det är bra att vi står upp för det. Vi får också frågor om varför inga andra gör det, säger Björn Nilsson.

Har ni kontakt med företrädare för regeringen?

– Ja, inofficiellt. Det är väldigt tyst där också. Den mesta kontakten går via brodern.

Vad är senaste nytt?

– Vi har ingen direkt ny information. Det är ganska tyst.

Öis engagemang för en frigivning av Dawit Isaak är starkt – och blir i och med beslutet att pensionera tröja nummer 37 ännu tydligare.

– Det betyder att vi står upp för en av våra medlemmar i klubben och för att det fria ordet ska gälla. Dessutom är det en svensk medborgare som sitter fängslad, säger Björn Nilsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.