Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

ÖFK-basen Daniel Kindberg åtalas

Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg åtalas för flera fall av grov ekonomisk brottslighet, det meddelade ekobrottsmyndigheten under måndagsförmiddagen.
– Vi har tillräckliga skäl för att väcka åtal, säger åklagaren Niklas Jeppsson till Sportbladet.

Daniel Kindberg har varit föremål för en utredning under en längre tid och nu står det alltså klart att han åtalas. Kindberg, som för närvarande har en paus i sitt ordförandeuppdrag i Östersunds FK, åtalas tillsammans med två andra män på en rad punkter.

Grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott samt medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

Åklagaren meddelar också att han yrkar på sju års näringsförbud mot Kindberg.

– Vi har tillräckliga skäl för att åtala. Utredningen är klar och därmed väcker jag åtal mot de här tre personerna, säger åklagaren Niklas Jeppsson till Sportbladet.

I våras genomförde ekobrottsmyndigheten en razzia i Kindbergs kontor på företaget Östersundshem, som han då var vd för. Han har sedan dess varit på sannolika skäl misstänkt för det han nu åtalas för.

"Förutsätter att jag kommer att bli frikänd"

Enligt stämningsansökan har en av de misstänkta upprättat fakturor som omfattat arbete som inte utförts och därefter skickat dessa till Peab. Dessa har sedan godkänts av en av de övriga misstänkta. På detta sätt har drygt 11,8 miljoner kronor betalats ut felaktigt. I senare led har de falska fakturorna vidarefakturerats mellan Peab och Östersundshem.

Skatteverket har tidigare slagit fast att drygt 4.5 miljoner kronor betalats ut till ÖFK genom falska sponsoravtal. Enligt måndagens åtal har falska fakturor även skickats från ÖFK till en av de misstänktas bolag.

De misstänkta nekar till brott och ÖFK skriver på sin hemsida att Daniel Kindberg kommer att fortsätta ha paus från sitt uppdrag som styrelseordförande.

"Jag förutsätter att jag kommer att bli frikänd", skriver Kindberg genom sin försvarsadvokat i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.