Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Tre oerhört viktiga matcher väntar för IFK Göteborg.  Bild: MICHAEL ERICHSEN
Tre oerhört viktiga matcher väntar för IFK Göteborg. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Ödesvecka för Blåvitt – tre bottenkonkurrenter på sju dagar

Tre bottenkonkurrenter på sju dagar. Med matchen mot Östersund börjar en vattendelande vecka för IFK Göteborg. Vinster mot ÖFK, Örebro och Kalmar och hotet om nedflyttning är långt bort. Sämre resultat och mörka minnen från 2018 väcks till liv.
Men experten Alexander Axen tror inte Blåvitt behöver oroa sig.
– Jag skulle inte bli förvånad om det blir sju poäng på de här tre matcherna, säger han.

Grimsta IP, 22 oktober 2018. Brommakvällen är mörk när Tobias Hysén nickar ner en långboll till Robin Söder. Han spelar en sidledspassning till Sebastian Ohlsson som med ett rappt tillslag placerar in 1–0 till bortalaget.

Senast IFK Göteborg på allvar var inblandat i bottenstriden av allsvenskan, hösten för två år sedan, löstes många knutar upp i den där matchen mot Brommapojkarna. En nolla hölls, ett avstånd nedåt cementerades.

Att säga att dagens tabelläge är lika illa vore ren lögn. Det har bara gått en dryg tredjedel av säsongen och avståndet upp till övre halvan är inte mer än några segrar. Samtidigt är IFK Göteborg inne i sin resultatmässigt sämsta säsongsinledning på tio år. 12 poäng, varav två segrar, på 12 matcher placerar Blåvitt på plats 13 i tabellen. I nacken flåsar torsdagens motstånd Östersund.

LÄS MER: Christian Kouakou med i Blåvitts trupp

En vinst på ett Gamla Ullevi som lär vara betydligt ljusare än Grimsta för knappt två år sedan skulle precis som då innebära en skjuts mot trygghet och lugn. Fortsatt fina resultat mot Örebro på söndag och jumbon Kalmar om en vecka kan föra den blåvita skutan i positiv riktning. Skulle motsatsen bli verklighet hotar bottenträsket farligt nära.

– Vi kan inte stirra oss blinda på tabellen, hur det ser ut. Vi vet att vi inte har varit i närheten av att plocka så många poäng som vi har velat. Framförallt är det trepoängare som fattas. Men det hjälper inte att sitta och bita på naglarna och vara nervös över hur tabellen ser ut. Vi spelare är precis lika sugna som alla fans är på att äntligen få ta tre poäng och gå vidare därifrån. Och vi gör vårt yttersta, sa Jakob Johansson efter förlusten mot Malmö senast.

LÄS MER: Mattias Bjärsmyr om stormiga avskedet och rollen som kulturbärare i nya Blåvitt

Jumbon avslutar veckan

Det vill man börja med att göra mot ett Östersund som har skiftat tränare och sedan dess till synes stabiliserats. Fyra raka kryss, två med hållna nollor, vittnar om just det.

– Jag hade varit mer orolig om vi också kände att vi spelade dåligt. Dessutom har vi andra spelare som förhoppningsvis kan vara med och bidra när de har kommit tillbaka från sina skador, har Poya Asbaghi sagt om poängskörden hittills.

Alexander Axén lyfter fram Robin Söders frånvaro som ett stort avbräck och en anledning till klubbens fall i tabellen. Bild: CARL SANDIN
Alexander Axén lyfter fram Robin Söders frånvaro som ett stort avbräck och en anledning till klubbens fall i tabellen. Bild: CARL SANDIN

Näst efter Östersund väntar ÖSK, ett av lagen som pendlat mest i prestation hittills. Samtidigt som Blåvitt möter Östersund ställs Örebro mot Kalmar. Ett Kalmar som efter en lovande inledning på säsongen dalat rejält under Nanne Bergstrands ledning och innehar jumboplatsen. Sju dagars intensivt matchande väntar IFK Göteborg. Frågan är hur de kommer ut på andra sidan?

– Jag skulle inte bli förvånad om det blir sju poäng på de här tre matcherna. Det är stor skillnad i kvalité mellan IFK Göteborg och de andra lagen. De kommer inte vara med i närheten av en bottenstrid. Efter en bra vecka så kommer de landa in någonstans i mitten, säger Alexander Axén.

Dplay-experten och den förre Örebro-tränaren menar att de sämre resultaten vägs upp av cupguldet.

– Fansen var glada när de kom sjua förra året, jag tror inte de hade så stora förväntningar i år heller. Cupen väger upp allting så nu spelar det ingen roll om de skulle komma tolva. Man kan inte säga att det är en dålig säsong för det, säger han.

– Det har vunnit en pokal av två. Det är bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.