Öckerö IF:s F14 med släkt och vänner samlade för en gruppbild efter seger i matchen mot Makati FC.
Öckerö IF:s F14 med släkt och vänner samlade för en gruppbild efter seger i matchen mot Makati FC. Bild: NICKLAS ELMRIN

Öckerö IF har fått bort hetsen från föräldrarna

Ungdomsfotboll ska vara stöttande från ledare och föräldrar vid sidlinjen. Så är det inte överallt. I Öckerö IF har man med hjälp av "föräldravästen" blivit av med problemet.
– Kommentarerna är borta hos oss i dag, säger vice ordförande Mikael Dahlqvist.

ANNONS
|

Det ropas, skriks och hetsas på ungdomarna ute vid Kvibergs fotbollsplaner under Gothia cups premiärdag. Är det inte någon ledare som höjer tonen så är det någon förälder som visar sitt missnöje på någon situation eller på något domslut.

Vissa planer har starkare ljudkulisser än andra. På plan 20 möts ett franskt och mexikanskt lag, pojkarna är elva år. Det går knappt höra vad spelarna säger till varandra på planen. De är överröstade.

Vid sidlinjen springer tränaren från Mexiko och dirigerar, skriker och pekar på elvaåringarna. ”Fuerte”, ”Rápido”, ”Adelante Alejandro”, utbrister inte bara en – utan flera ledare vid sidlinjen. Hetsen är påtaglig.

ANNONS

De styr elvaåringarna.

På planen bredvid, plan 19, är det betydligt lugnare. Kontrasterna är stora. Där spelar Öckerö IF mot tjeckiska Makati FC. Flickorna är 14 år.

Öckerös Tilda Nilsson sittandes på bollen. Ståendes vända mot kamera från vänster: Cassandra Johansson, Jill Sundström, tränare, Elvira Wennersten, Signe Islander och Ellen Nilsson.
Öckerös Tilda Nilsson sittandes på bollen. Ståendes vända mot kamera från vänster: Cassandra Johansson, Jill Sundström, tränare, Elvira Wennersten, Signe Islander och Ellen Nilsson. Bild: NICKLAS ELMRIN

Infört "föräldraväst"

Föräldrarna till Öckerö-tjejerna sitter ner på den lilla vallen bakom ena målet. De hejar, stöttar och pushar sina spelare ute på planen. Tillropen är positiva. De gapar inte, de gnäller inte.

Vid sidlinjen står Jill Sundström, tränare för flickorna, och blickar ut över sitt lag. Hon försöker inte styra sitt lag med en järnhand. Hon vet att spelarna klarar av det själva. Varken hon eller föräldrarna på vallen vet att de behöver yttra sig högljutt.

Öckerös publik, bestående bland annat av föräldrar och syskon.
Öckerös publik, bestående bland annat av föräldrar och syskon. Bild: NICKLAS ELMRIN

– Föräldrarna är väldigt engagerande. De följer med och ta ansvar. Vi har haft föräldramöte och pratat med dem om hur man beter sig och på något sätt har de genomsyrat klubben, att man hela tiden måste bete sig på ett visst sätt, säger Jill.

Vad har ni sagt på mötena?

– Vi har sagt att man hejar på alla, vi toppar inte lagen, att alla ska vara med. Och tycker de att deras tjej ska spela mer så finns det andra klubbar som erbjuder det. På något sätt rättar sig alla in i ledet, det är en bra grund att stå på för alla. Det fungerar bra, vi har väldigt bra föräldrar.

ANNONS

Föräldrarollen i ungdomsfotbollen är en fråga som Öckerö IF har jobbat mycket med – inte minst i deras egna cup, Ö-bollen, där de infört en ”föräldraväst” som en förälder till varje lag ska ha på sig under matcherna och därmed få lite extra ansvar för föräldrarna i publiken.

– Vi införde det för fem år sedan. Det innebär att föräldrar får ett mejl där det står vad vi förväntar oss av dem, hur de ska bete sig. Den som har ”föräldravästen” ska hjälpa ledare och domare. Domaren kan i sin tur hänvisa till föräldrar och det har en effekt. Det har slagit otroligt väl ut och ifrågasättandet, kommentarerna är borta hos oss i dag, säger Mikael Dahlqvist, vice ordförande i Öckerö IF:s styrelse.

Hur märks effekten av?

– Man märker att det är lugnare runt matcherna. Det är mer fokus på att våra killar och tjejer ska må bra. Vi lägger inte så stort fokus på resultatet längre, vi pratar mer värderingar. Där tycker jag att vi har kommit långt. Och det roliga är att resultatet kommer ändå, säger Mikael.

Hur har responsen varit?

– Jättebra. Det finns alltid undantag. Vi har allt från elitklubbar till klubbar från Smålands skogar som kommer till oss. Det är helt klart olika fokus, men 95 procent är riktigt positiva.

ANNONS

"Inte en enda incident"

Ute på plan gör Öckerös Tilda Nilsson 3-1 med fem minuter kvar att spela. Glädjen är stor i laget och laget vinner med 3-2 efter att motståndet från Tjeckien har reducerat på stopptid.

En smakstart på turneringen. Spelare, ledare och föräldrar gläds tillsammans.

Öckerös Linnéa Aronsson har gjort mål mot Makati FC och blir omkramad av Ebba Egenwall, Tilda Nilsson, Clara Karlefjärd och Linn Johansson.
Öckerös Linnéa Aronsson har gjort mål mot Makati FC och blir omkramad av Ebba Egenwall, Tilda Nilsson, Clara Karlefjärd och Linn Johansson. Bild: NICKLAS ELMRIN

– Vi försöker ha en positiv syn hela tiden och peppa och lugna ner, säger Hans Bryngelhed, förälder till en av lagets spelare.

Hur förväntas ni föräldrar i Öckerö vara?

– Man ska ha lite koll, höjs rösten mot domaren får man lugna ner det så att man sköter sig. Det är positivt för alla. Vi har ungdomsdomare också och de är ganska utsatta, det är inte roligt för dem om någon förälder skriker eller något. På Ö-bollen i år hade vi inte en enda incident där någon betedde sig illa – och då är det 216 lag som spelar under tre helger.

Öckerös Cassandra Johansson har gjort mål mot Makati FC och blir omkramad av Ebba Egenwall, Sigrid Bryngelhed klappar och Thyra Johansson är på väg till målfirandet.
Öckerös Cassandra Johansson har gjort mål mot Makati FC och blir omkramad av Ebba Egenwall, Sigrid Bryngelhed klappar och Thyra Johansson är på väg till målfirandet. Bild: NICKLAS ELMRIN

Öckerös 2-1-målskytt i matchen, lagkaptenen Linnéa Aronsson, är trött men glad över att ha inlett turneringen på bästa tänkbara sätt. Även hon är positiv till det jobb som klubben gör med spelarnas föräldrar.

– De är jättestöttande, det är inte som att det är en förälder till en person utan det är mer som att det är förälder till ett helt lag, säger Linnéa.

ANNONS

Märker du någon skillnad på motståndarlags föräldrar?

– Ibland så kan vissa lag ha föräldrar som är väldigt pressande och det känns inte som att barnen gör ett bättre jobb när de är mer aggressiva, snarare att det är jobbigt och de får sämre självförtroende i matchen.

”Föräldravästen”, är Linnéa också väldigt positiv till.

– Det är roligt, då får alla i föreningen hjälpas åt och stå i café och jobba i kök och sådant, så det är väldigt kul!

ANNONS