Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Åtta år efter "nummer-psykningen" – då slog Stahre till igen

2009 gjorde han Nanne Bergstrand ilsken när han kallade Kalmar FF:s Rasmus Elm för "nummer 18". Efter Häckens möte med Halmstad bjöd Mikael Stahre på ett liknande tilltag. – "Tian" är en jättebra spelare, sa han om HBK:s Sead Haksabanovic. – Övriga fotbolls-Europa vet vad han heter, replikerade HBK-tränaren Janne Jönsson.

Mikael Stahre höll på att reta gallfeber på Kalmar FF:s dåvarande tränare Nanne Bergstrand efter att AIK hade besegrat smålänningarna på Fredriksskans med 1-0 i inledningen av allsvenskan 2009. Anledningen var att Stahre konsekvent valde att benämna stortalangen Rasmus Elm vid nummer i stället för namn på presskonferensen efter matchen. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Åtta år senare bjöd Stahre på ett liknande tilltag när han, på presskonferensen efter att Häcken hade besegrat Halmstads BK, bland annat kallade HBK:s Sead Haksabanovic för "Nummer tio" i stället för talangens namn.  

– Halmstad är ett lag med många skickliga spelare. Och inte för att låta arrogant nu, men jag kan inte alla namnen. Jag kan inte uttala dem, men tian är en jättebra spelare, 15 (Aboubakar Keita) är bra och sjuan (Nikolai Alho) är pigg. 

Halmstads tränare, Janne Jönsson, tog dock det hela med lite mer ro än vad Bergstrand gjorde den där vårdagen i Kalmar. Och när Jönsson fick frågan om han har förhoppningar om att kunna behålla inlånade FC Köpenhamn-mittfältaren Aboubakar Keita, som gjorde en storstilad insats på Bravida arena, kunde han inte låta bli att pika Stahre. 

– Ja, och nummer tio, Sead, också, som övriga fotbolls-Europa vet att han heter.

Varpå Stahre kvickt utbrast: 

– Efternamnet!

Janne Jönsson svarade på nytt, innan han bjöd ett stort leende.

– Ah, okej, Haksabanovic. Det är olika uttal på det, ja. 

"Kalla Elm för 18"

Efter presskonferensen fortsatte sedan Stahre att prata om namn och nummer. Och då passade han också på att förtälja en ny sanning om vad det egentligen var som fick honom att kalla Rasmus Elm för "nummer 18" den där matchen mot Kalmar.

För åtta år sedan sa den dåvarande AIK-tränaren att det handlade om att man inom laget i princip bara benämnde motståndarspelare vid nummer – men så lät det inte efter Häckens vinst mot HBK. Då bjöd Stahre på en annan version, där AIK:s sportchef Björn Wesström spelade en huvudroll. 

– Vi vann med med 1-0 inför ett fullsatt Fredriksskans, där det var ett enormt tryck, och vi hade två raka segrar. Då kom Wesström fram och viskade till mig: "Kalla Elm för nummer 18 nu", och så blev det, säger Stahre och skrattar.