Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åka av från start – sedan säger vi hej till Nederländerna

Janne Andersson slår bort snacket om förlust – går för seger och direktplats till VM. Bra, säger jag.

Huvuddragen i rollen som expert på Nederländerna: De gör oförutsägbara laguttagningar, de saknar en målskytt, de har begränsat djupledsspel och är dåliga på att jobba hem. Prahl sade sedan det en hel värld redan räknat ut. Det blir åka av från start.

Det är ju en märklig match det här, en av de märkligaste. I går satt ett helt pressrum fyllt av gissningsvis minst 50 personer och funderade på om Sverige, som har släppt in sju mål på hela kvalet, kan släppa in sju bara i kväll. 

Det kommer såklart inte ske.

Janne Andersson, som är svensk mästare på att leva i nuet, slog framgångsrikt ifrån sig hypotetiska frågor om hur laget skall tänka om det står 0-2 i paus. ”Då får vi väl göra tre mål i andra halvlek”, menade den svenska förbundskaptenen och satte sedan ord på vad som blir svenskt fokus i uppladdningen, åtminstone mentalt: ”Vi kan fortfarande vinna gruppen”.

Bra. Jag gillar tänket och gissar att det enligt Tage Danielssonsk sannolikhetslära är större chans att Sverige når VM redan i kväll än att Nederländerna spelar playoff i november. 

Ett par timmar senare satt Arjen Robben och Dick Advocaat på samma podie och verkade plötsligt inte ett dugg oense om möjligheterna att göra sju mål på Sverige. I alla fall enligt tolkens översättning. 

”Vi skall göra vårt bästa”, sade Robben.

”Allt är möjligt”, försökte Advocaat. 

De var inte övertygande. 

Ett större svenskt problem under måndagen var vart spionerna skulle skickas. För det blir ju playoff. 9-11 november och 12-14 november. Lottningen görs på tisdag och grundas på den världsranking som presenteras på måndag. Det är fel att tala om drömlottning, men nog vore det fint om vi slapp Portugal eller Italien

För det krävs seedning – och ett bra resultat i kväll. 

Jag skulle nästan vilja gå så långt som att påstå att vi behöver en seger eftersom Italien och Portugal alltid går till VM. Det är också sedan gammalt. 

Övriga möjliga motståndare är Nordirland, Serbien, Wales, Irland, Danmark, Slovakien, Grekland, Kroatien och Ukraina

För sakens skull: Nederländernas största landslagsseger genom tiderna är 11-0 mot San Marino i EM-kvalet i Eindhoven 2011. Då kom Georginio Wijnaldum, som är ensam kvar från den truppen, in vid ställningen 10-0 i 86:e minuten och gjorde själv 11-0 i 89:e minuten. 

Ni fattar. 

Viktigt i kväll, eftersom varningarna följer med till playoff och hela vägen till ett eventuellt VM: Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqivst, Martin Olsson, Jakob Johansson och Emil Krafth får gärna hålla sig i skinnet.

Efter en dag på kanalbåtar, gator och torg bänkar sig uppemot 4 000 svenska fans på Amsterdam Arena i kväll. Det är en faktor som heter duga. Bästa stödet på länge. 

En VM-plats är värd nästan 100 miljoner kronor. Klart att förbundet har råd att landa förhandlingarna om ersättningar för damlandslaget som man gjorde i Norge. Eller hur, Håkan Sjöstrand?

Plus:

Vem kunde tro, när Sverige lottades i samma grupp som Frankrike och Nederländerna, skulle ha chansen att ta en direktplats till VM i sista omgången. 

Minus:

Jag tycker nästan synd om Nederländerna. Men bara nästan.