Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: LEE SMITH
Bild: LEE SMITH

Åge Hareide tog Danmark till EM – får inte vara med

Åge Hareide lotsade Danmark till EM.
Men när mästerskapet nu skjuts upp ett år står det klart att den förre Öis-tränaren inte får uppleva turneringen.
– Det finns inget att göra, säger förbundskaptenen till norska Dagbladet.

Coronavirusets spridning gör att det ena stora idrottsevenemanget efter det andra ställs in eller skjuts upp.

Under tisdagen var det dags att fatta beslut om sommarens fotbolls-EM som var planerat att spelas i flera olika europeiska städer under juni och juli.

Och precis som det har spekulerats om blev det klart att mästerskapet skjuts ett år framåt i tiden och i stället avgörs nästa sommar.

För vissa, som de skadade svenska landslagsspelarna Viktor Claesson och Ludwig Augustinsson, betyder det beskedet en chans att hinna tillbaka i god form och få spela mästerskapet.

Men för de allra flesta är såklart flytten inte lika positiv. En som får sin EM-dröm krossad är norrmannen Åge Hareide. Den förre Öis-, Malmö FF- och Helsingborg-tränaren har i sin roll som förbundskapten lotsat Danmark till sommarens mästerskap. Men när EM nu skjuts upp innebär det att Hareide inte får chansen att leda sitt lag i turneringen – det här då hans kontrakt med grannlandets landslag löper ut i sommar.

"Är kört för min del"

Det är sedan tidigare klart att hans avtal inte förlängs.

– Jag kan bekräfta att EM är kört för min del. Men just nu står hela världen stilla så det är viktigt att påpeka att ett missat EM är en världslig sak i sammanhanget. Ja, det känns surt, men samtidigt finns det människor som dör och förlorar sina jobb. Det är det som betyder något, säger Hareide till norska Dagbladet och fortsätter:

– Nu är det viktigaste att vi följer myndigheternas rekommendationer. Så får vi hoppas att folk håller sig friska, att folk får tillbaka sina jobb och att världen återgår till sitt normala tillstånd.

Det är sedan tidigare klart att Kasper Hjulmand, 47, efterträder Hareide.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.