Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

"Ärligt talat: Är det inte dags precis just nu?"

Frågan ställdes halvt på skämt och Pia Sundhage svarade med ett gapskratt. Men om vi ska vara allvarliga: Är det verkligen ett skämt att en kvinna skulle kunna leda ett allsvenskt lag?

I september förra året blev Per Åke Åström stor hjälte för Yxhult när han gjorde matchens enda mål mot Adolfsberg. Segern innebar att Yxhult vann division 4 i Örebro, men det var inte Åström som alla ville tala med, trots hans avgörande insats. För tränaren hette Elin Magnusson och även om Sverige ofta kallas för världens mest jämställda land så är det fortfarande en väldigt märklig sak att en kvinna bestämmer över män – i alla fall om männen råkar spela fotboll.

Elin Magnusson var ingen duvunge när hon kom till Yxhult. Hon hade länge varit en nyckelspelare i Kif Örebro, vunnit SM-silver och spelat i både Champions League och landslaget. En smått fantastisk värvning av en division 4-klubb med andra ord, men Magnusson möttes – såklart – av misstänksamhet och rent förakt från motståndare som undrade om Yxhults sportsliga ledning fullständigt tappat greppet.

Det hade de inte, skulle det visa sig. Yxhult vågade, Yxhult vann. För att man såg till kompetens, inte till kön när man rekryterade sin chef. Svårare än så borde det naturligtvis inte vara, men när Pia Sundhage här i Arnhem får frågan om IFK Göteborg hört av sig så fnissas det i lokalen och även Sundhage finner bäst att bemöta frågan med ett skratt.

För division 4 är en sak – att en kvinna skulle leda ett elitlag känns fortfarande oerhört främmande. Men ärligt talat: Är det inte dags nu? Alltså precis just nu?

Sundhages kontrakt går alltså ut efter EM. Hon har vunnit OS med USA och lett Sverige till två medaljer på tre försök. Snart kan en tredje bärgas. Hon har en rutin som spelare och ledare som väl knappt någon svensk kan matcha, hon är fullständigt fenomenal på att hantera media och hon vet hur man på kort tid svetsar samman ett lag, sätter ett försvarsspel, skapar en vinnarkultur.

Vad mer kan man begära av en tränare?

Detta är en unik chans för den svenska klubb som vågar bryta ny mark. Att värva Pia Sundhage skulle innebär en enorm publicitet och därmed ökat intresse från både publik och sponsorer. Men framför allt skulle det innebära att man knyter till sig en av Sveriges mest erfarna och framgångsrika idrottsledare genom tiderna.

Vore det en chansning? Ja, självklart. Det är alla tränarrekryteringar.  Det kan sluta med sparken – fråga bara Jörgen Lennartsson. Eller Mikael Stahre. Eller nästan vilken allsvensk tränare som helst. Men det kan också bli något alldeles fantastiskt, och det finns så oändligt mycket mer att vinna än att förlora på att ge det ett försök.

Så ställ frågan, svenska klubbar. Något säger mig att Sundhage inte skulle kunna motstå en sådan utmaning.