Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Godswill Ekpolo i duell med Tigran Barseghyan. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Ändrade regelverket – mitt i matchen

FC Astana fick en man utvisad – men fullföljde ändå matchen med elva spelare.
Häcken låg på för en ändring av regelverket.
– Det känns bättre att vinna med 2–1 elva mot elva, säger tränaren Andreas Alm.

Kort efter att Leo Bengtsson hade gett Häcken ledningen i matchminut 38 halade domaren Carlos Cabral upp det röda kortet. Astanas Ivan Mayewski förstod ingenting.

Men han fick det för snack.

Direkt efter beslutet blev det förvirrat och oroligt nere vid avbytarbåsen.

Bland annat hamnade Häcken-tränaren Andreas Alm i en ordväxling med domarna – och med en av Astanas ledare.

Efteråt förklarade han vad som hände.

– Det var en frispark på kanten som deras fystränare tyckte att de skulle ha. Sedan skrek han lite. Och så sa han (Ivan Mayewski) "fuck off" till domaren och blev utvisad. Att vi var här och gick var för att vi ville att de skulle få stoppa in en spelare.

Att det skulle förbli elva mot elva, alltså.

– Rasmus (Lindgren) försökte övertala domaren. Han var osäker på reglerna och behövde fråga i paus. Då sa de: "Kör". Vi ville inte spela med en man mer. De som arrangerar sa att det var okej. Det står i regelverket att man inte får stoppa in en spelare, men är man överens så är det okej.

Till den andra halvleken kom Astana därför ut med elva spelare igen. Reglerna ändrades.

"Tycker att vi tänjde oss bra"

Trots det kunde Häcken utöka sin ledning till 2–0, Jasse Tuominen målskytt där, och till slut vinna med 2–1.

– Det är klart att det blir skillnad att spela elva mot elva än med en man mer. Vi får tävla! Det känns bättra att vinna med 2–1 elva mot elva. Annars hade det blivit så statiskt. Jag är jätteglad över att de kunde ordna det. De har sagt att det inte ska vara några röda kort i turneringen, säger Alm.

– Och domarna har varit smarta här. Har det varit något så har de sagt till att: "Ni kanske ska byta ut den spelare?". Eller: "Det där hade varit ett gult kort till, byt ut honom".

Segern mot Astana var Häckens första i The Atlantic Cup. De tidigare mötena med Vålerenga och Århus hade slutat med förluster.

Andreas Alm var nöjd efteråt.

– Vi mötte Astana i Dubai för två år sedan. Det var den bästa matchen under försäsongen. Inte utifrån kvalitet nödvändigtvis, men de ger oss så mycket att tävla emot. De har ett bra djupledsspel, de är skickliga på att spela kort, de är kraftfulla, de är välorganiserade och de är monster på fasta situationer. Du får allt! Nu tycker jag att vi tänjde oss bra. Vi fick gå upp på deras nivå. Spelarna ser ganska starka ut!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.