Öis-publiken var tillbaka på Gamla Ullevi

1 mars 2020. Det var senaste gången Örgryte hade publik. Fram tills nu. För i matchen mot Värnamo under lördagen var halsdukarna och läktarsångerna tillbaka.
– Det här har jag saknat. Att se matcherna på tv är inte alls lika skoj, säger Rasmus Wigerstedt som firar sin 22:a födelsedag med att se sitt kära Öis igen.

ANNONS
|

Matchdag i Göteborg.

Vid det här laget har vi vant oss vid den ödsliga stämningen utanför arenan. Inne på arenan har det inte varit mycket livligare. Några funktionärer som vandrar fram och tillbaka. Ett par bollkallar som småsnackar nere vid planen. Och spelarna som vandrar ut på en tom och tyst stadion.

LÄS MER:Spelarnas hyllning av fansen: ”Lät som om det vore 5 000”

Men så är det inte den här matchdagen.

På den soliga läktaren sitter Örgrytesupportrarna Karin Fredriksson Franzén och Torbjörn Fredriksson. De laddar inför dagens match mot Värnamo med varsin öl i handen..

– Härligt att vara här igen. Det funkar väl att se på tv också i och för sig, säger Torbjörn Fredriksson.

ANNONS

Karin Fredriksson Franzén avbryter honom:

– Men det är så sorgligt och vemodigt att se matcherna på tv.

Karin Fredriksson Franzén har hejat på Örgryte IS sedan födseln. Och maken Torbjörn har fått följa hennes exempel.

– Jag hade inget val, säger han och skrattar.

– Nu är hela familjen supportrar och när vi träffas brukar vi gå och kolla på Örgryte.

LÄS MER:Herman Sjögrell om Öis-publiken: ”Bara goa grejer”

”Kan inte få en bättre present”

Men som alla vet har det inte blivit så på ett tag. Hela seriesäsongen 2020 spelades utan publik – och trots att vissa matcher spelats med en publiksiffra på åtta personer är det först nu publiken är tillbaka på allvar.

– Det känns nästan overkligt att vara här igen. Som en återgång till det normala efter ett tråkigt år, säger Karin Fredriksson Franzén.

En annan av de som får chansen att se sitt lag igen är Rasmus Wigerstedt. Han fyller 22 år dagen till ära, och firar det med att vara på plats när Örgryte spelar för första gången sedan 1 mars förra året, då laget mötte AIK i svenska cupen.

– Man kan inte få en bättre födelsedagspresent. Eller jo, det är väl om vi skulle vinna också. Det här har jag saknat. Att se matcherna på tv är inte alls lika skoj, säger Rasmus Wigerstedt och pekar ut mot den halvfyllda läktaren.

ANNONS

LÄS MER:Öis svaga facit – endast en seger på nio första matcherna

Den nyblivne 22-åringen har följt Öis hela livet. Han brukar se alla hemmamatcher och en del bortamatcher.

– Det är fantastiskt att vara här igen. Hoppas vi drar igång med lite sånger sen också, säger han.

Vi går ner från raden där födelsedagsfiraren sitter. Och kort därefter drar läktarsången igång. ”Örgryte Örgryte Örgryteee” skanderar publiken.

”Här man hittar gemenskap”

Björn Nilsson är evenemangsansvarig i Örgryte IS och han säger att allt har gått väldigt bra med att arrangera första publikmatchen.

LÄS MER:Så planerar Gais och Öis inför publikens comeback

– Det var inga problem. Alla höll sig på sina platser och både insläpp och utsläpp fungerade jättebra, säger han.

Efter mer än 20 år i klubbens organisation har Björn Nilsson själv fått starka känslor för Öis, och det är med ett varmt leende han beskriver hur det var att ha publik igen.

– När jag hörde hur läktarsångerna drog igång fick jag rysningar. Efter matchen kom en av spelarna förbi, jag tror det var Herman Sjögrell. Han bara skakade på huvudet och sa ”Nu är det på riktigt pojkar”.

LÄS MER:Örgryte tar emot serieledaren: ”Leder välförtjänt”

Björn Nilsson tror att publikens återkomst betyder mycket för klubben.

– Ekonomiskt förlorar vi ju på en sån här match, men känslomässigt är det så mycket värt.

ANNONS

Vad tror du det betyder för supportrarna att få komma hit igen?

– Otroligt mycket. För många är det ju som en identitet att vara på läktaren och kolla fotboll. Det är här man har sina umgängeskretsar och det är här man hittar gemenskap, säger Björn Nilsson.

LÄS MER:3 000 i publiken kan bli verklighet till allsvenska omstarten

Högt födelsedagsbetyg

Födelsedagsfiraren Rasmus Wigerstedt kan skriva under på betydelsen av att få se Öis på plats igen. Och trots att matchen slutade 0-0 är han nöjd efteråt.

– Det var jättetrevligt. Vi fick igång lite klacksång och vissa gånger kändes det faktiskt som att vi hjälpte laget.

Hur betygsätter du den här födelsedagen?

– Fyra av fem. Om vi hade vunnit hade det varit fem av fem, men nu får jag nöja mig med att äntligen få ha gått på fotboll igen, säger Rasmus Wigerstedt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS