Fotboll för miljoner

ANNONS
|

- Säkerhet kostar pengar. Men osäkerhet kan kosta ännu mer, konstaterar Erik Nord, chef för länsordningspolisen i Västra Götaland.

En polistimme värderas till mellan 400 och 720 kronor, beroende på övertids- och ob-ersättningar.

En styrka på 100 man under en lång arbetsdag, skulle maximalt kunna medföra utlägg på cirka 750 000 kronor.

- Före, under och efter ett derby på Råsunda mellan AIK och Djurgården har vi uppemot 200 poliser igång. Nu är ju inte alla dessa uppbundna under hela dagen. Å andra sidan är en ansenlig grupp inne på övertid, säger Lena Tysk, chef för landets supporterpoliser.

Matcherna internt mellan Stockholmslagen och Stockholmslagens matcher mot IFK Göteborg är i särklass dyrast.

ANNONS

Mobiliseringen runt Ullevi i förra veckan - där företrädare för Firman (AIK:s mest kriminellt belastade fans) och Wisemen (Blåvitts motsvarighet) genomförde rusningar och vållade ett allmänt obehag bland vanliga åskådare - betingade ett pris på närmare en miljon kronor.

- Det rör sig inte enbart om det omedelbara uppdraget, just den aktuella kvällen. Man får inte glömma underrättelsearbetet, de efterföljande utredningarna och det faktum att ett antal poliser på heltid sysslar med att förhindra fotbollsupplopp. Bara i Stockholm har vi åtta personer, betonar Mats Vangstad, chef för operativa avdelningen vid polisen i Stockholms län.

Det finns sju föreningar i allsvenskan som idag har såpass våldsamma anhängare att deras inbördes möten alltid kategoriseras som högriskmatcher:

De tre Stockholmslagen - AIK, Djurgården och Hammarby.

De två Göteborgslagen - IFK och Gais.

Två av Skånelagen - Malmö FF och Helsingborg.

Det handlar sålunda om 42 arrangemang. Några svider mer i statens plånbok (exempelvis Blåvitt-AIK), andra avsevärt mindre (låt säga Gais-Helsingborg).

De ansvariga polischeferna i de tre största städerna bedömer dock snittkostnaderna till 600 000 kronor för vart och ett av dessa evenemang.

- Ja, jag tycker det låter som en rimlig siffra. Det beror lite på veckodag. På helger har vi till exempel fler hitresande supportrar, vilket öppnar för utökade problem, funderar Erik Nord.

ANNONS

Per Svartz, polismästare i Skåne, tillägger:

- 600 000 är möjligen i underkant i Stockholm och Göteborg och något lite i överkant när det gäller oss här nere. Vi har mycket mer överskådliga och lättbevakade vägar till och från arenorna och det tjänar vi förstås på.

Notan för matcher med förhöjd hotbild stannar alltså på över 25 miljoner.

- Vissa av dessa polismän hade kanske jobbat med bostads- eller bilinbrott, eller med narkotikaspaning, om de inte tjänstgjort vid de särskilda fotbollsinsatserna. Men det vi diskuterar här är faktiskt planerade specialkommenderingar och därför bör givetvis alla omkostnader räknas, hävdar polisintendent Lena Tysk.

Tillkommer gör löner, arbetsgivar- och sociala avgifter för de 30 heltidstjänsterna som går under epitetet supporterpoliser, uppskattningsvis 15 miljoner kronor.

I övriga landet är utgifterna inte lika omfattande. Ett par patruller antas, tillsammans med klubbarnas egna publikvärdar och vakter, klara ordningskraven i Trelleborg, Gävle, Borås, Kalmar och Örebro.

- Fast i slutet av serien dyker det ofta upp en handfull objekt som plötsligt blir intressanta för huliganer, förklarar Lena Tysk.

Om Djurgården håller på att vinna guld och möter Halmstad på Örjans vall i 25:e omgången, då skapas en högriskmatch på västkusten som måste åtgärdas.

Hur många sådana som uppstår har polisen egentligen ingen aning om, inte förrän det är dags.

ANNONS

Inte heller har man kalkylerat med vad sex nya derbyn i Stockholm - i och med Brommapojkarnas entré - kommer att betyda.

Sydsverige har drabbats av ett extra bekymmer. Bråkmakare från Danmark, sympatisörer till FC Köpenhamn, reser inte sällan över Öresund för att bistå sina kollegor i främst Helsingborg.

- När, hur och var de uppenbarar sig upp vet vi inte alltid, summerar Per Svartz.

Vad vi garanterat vet är att svenska skattebetalare betalar.

Polisens kostnader ...

... skulle räcka till:

Fotbollens kostnader

ANNONS