Forza Italia!

ANNONS
|

Detta trots Italiens VM-seger. Normalt brukar ett världsmästerskap ge ett publikuppsving i mästarnationens liga.

- Någon nystart kan man inte säga att det känns som här. De flesta tycker bara att det är skönt att fotbollen börjar igen så att det blir slut på allt prat om myglet, säger Italien-experten Glenn Strömberg.

Kritiken har varit hård även mot de omtalade bestraffningarna som utdömdes efter fjolårets skandaler. Många anser att rättegångarna varit en lika stor skandal som själva härvan, att få bevis har presenterats.

Milan kan vinna - trots straffet

Framförallt har många påpekat att Milan lyckades komma undan med exakt "rätt" straff. Laget klarade precis en plats i Champions League, poängavdraget i årets liga blev så litet att kommande års plats i den lukrativa turneringen inte är i fara. Laget har till och med en god chans att vinna serie A i år.

ANNONS

- Men det är mest bland de övriga inblandade lagens supportrar den kritiken hörts. Däremot är det många som tycker att straffen kunde ha varit ännu hårdare överlag. Och det finns kanske lag som klarat sig helt undan, tror Glenn Strömberg.

Dalande publiksiffror

Publiksiffrorna i Serie A har de senaste säsongerna inte imponerat. Och lär inte göra det i år heller. Inget Juventus i högsta ligan, landets på bortaplan mest publikdragande lag. Till och med Milans Paolo Maldini har uttryckt bekymmer över "tomheten".

Flera stora profiler (Cannavaro, Zambrotta, Thuram) har försvunnit utomlands. Och poängavdrag för några av de mest populära lagen (Fiorentina, Lazio) gör att de redan från start är borta från toppstriden. Lägg till rasism och våld på läktarna så är det kanske inte underligt att den matematik som gäller i andra länder - fler TV-matcher ger fler åskådare på läktarna - fungerar omvänt i Italien.

TV sänder det mesta

- TV sänder oerhört många matcher. Man kommer att få vänja sig vid att bara de riktigt stora matcherna drar publik. Procenten som väljer att se en vanlig ligamatch hemma eller tillsammans med kompisarna på en bar har ökat väldigt mycket de senaste åren, berättar Glenn Strömberg.

ANNONS