Anders Forsberg vill göra Mora till en stabil SHL-klubb.
Anders Forsberg vill göra Mora till en stabil SHL-klubb.

Forsbergs löfte till Simons

Moras sportchef Anders Forsberg har två tuffa uppgifter i vinter. Hålla nykomlingen kvar i högsta serien – och föra arvet vidare efter klubbikonen Jan Simons.

ANNONS
|

11 juli kom beskedet att Jan Simons gått bort, 71 år gammal. En legendarisk hockeyledare som gjort mycket för Mora IK och svensk hockey.

Samtidigt började Anders Forsberg jobbet som sportchef i Mora IK efter att ha varit sportslig rådgivare andra halvan av förra säsongen. Han har ett kontrakt på fyra år.

- Jag blir ingen prins till Jan Simons. Det är för mycket. Han var så oerhört stor och hans arbete får inte slarvas bort. Jag är dock beredd att ta stafettpinnen, definitivt. Det skulle vara en förmån, säger Forsberg.

ANNONS

Förtroliga samtal

TT: Du kan bli en ikon i Mora IK, likt Jan Simons, om klubben etablerar sig i SHL.

- Ja, man ska sikta högt och jag brukar absolut inte vara feg. Men för att bli en ny Simons måste man vara här i 30 år och det byggs en ikonstatus.

Han berättar om vinterns förtroliga samtal med Jan Simons. Före och efter varje kvalmatch mot Leksand satte de sig i samma soffa och pratade.

- Då frågade Jan Simons: ”Kan du lova mig att du fixar det här mot Leksand? Det vill jag ha med mig!” Mitt svar blev: ”Det kan jag!”

Anders Forsberg tystnar vid minnet av samtalen med Jan Simons och fortsätter stilla:

- När man ger ett sådant löfte till en person som Jan Simons blir det tungt och lite av en belastning. Plötsligt blir allt mycket mer allvarligt än den dagliga verksamheten. Det blir nära, fast på ett annat sätt. Vi klarade det, slog Leksand i kvalserien och löftet infriades. Den känslan jag hade då finns fortfarande kvar idag.

ANNONS

Skellefteå förebild

Det långsiktiga målet är att göra Mora IK till en stabil SHL-klubb. Förebilden är Skellefteå AIK där Anders Forsberg vann två SM-silver som tränare 2011 och 2012.

- Det arbetet gav mig många viktiga erfarenheter som jag nu för med mig i Mora. Vi ska bygga efter Skellefteås modell, fast med Moras förutsättningar.

- I dag ligger vi cirka två år efter Skellefteå i utvecklingen. För både Skellefteå och Mora är det viktigt att fostra egna spelare som sedan tar plats i A-laget.

Den kortsiktiga målsättningen blir att hänga kvar i SHL. Trots en stärkt klubbkassa imponerar inte förstärkningarna.

- Vi har våra pengar och byggt ett lag efter de förutsättningarna. I det sammanhanget var Martin Bakos en besvikelse. Han var klar för oss i en vecka innan han gick till NHL.

ANNONS

- Vår styrka är laget som är ett hårt arbetande kollektiv. I fjol innehåll laget många individualister och mycket var så oförutsättbart och gick mycket på tur. Så blir det inte i år.

TT: Samtidigt tippar de flesta att Mora kommer sist i tabellen.

- Jag vet. Hotet för oss är att vi inte klarar av att hålla linjen i vårt spel. Där får jag ett stort ansvar.

TT

Fakta: Moras spelaromsättning

Nyförvärv: Kevin Goumas – Tryout, Niki Petti - Laval Rocket, Michael Keränen (fw) - Genève-Servette HC, Marek Daloga (b) - HC Sparta Praha, Kevin Gagné (b) - Rögle BK, Adam Masuhr (b) - Severstal Cherepovets.

Förluster: David Kasê, Philadelpia Flyers, Jacob Nilsson, Chicago Blackhawks, Jacob Lagacé, Stavanger Oilers Mattias Pettersson, Björklöven Kristian Jakobsson, MODO Hockey

Fakta: Anders Forsberg

Gör: Sportchef Mora IK.

Bor: Åre och Mora.

Ålder: 52.

Familj: Hustrun Jennie samt två döttrar tio och fyra år. De bor i Åre.

Ledarkarriär: Hammarby IF (juniorer), Djurgården (juniorer), förbundskapten för U16 och U17-landslagen Europascout Ottawa Senators. År 2003 - 2007 Ansvarig för spelatrutveckling inom Svenska ishockeyförbundet. 2010 – 2013 Skellefteå AIK, 2013–2015 Modo, 2015 – 2018 Europachef för Buffalo Sabres.

Detta visste ni inte: Var förbundskapten för svenska puckelpistlandslaget i OS i Lillehammer 1994 och OS i Nagano 1998. Har också varit långdistanstränare åt Tanzanias friidrottsförbund.

ANNONS