Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Forsbergs budskap: "Du behöver inte träna ihjäl dig"

Långsamt leder också någonstans? Ja, i alla fall om du frågar hockeylegendaren Peter Forsberg. – Jag tycker att man kan lugna ner sig med att du ska vara så bra så tidigt … du behöver inte träna ihjäl dig.

Det har debatterats en hel del om ungas idrott den senaste tiden. En del uppskattar inte att tävlingsmomenten tas bort, eller att tabeller inte räknas förrän vid 13 års ålder i exempelvis hockey.

Andra tycker precis tvärt om.

Som Peter Forsberg, en av landets allra största idrottare genom tiderna. 

– Jag tror att alla som håller på räknar målen i själva matchen. Men det här med tabeller, att vinna, att toppa? Om jag tittar tillbaka på det – hade jag vunnit en match när jag var åtta eller nio år, det spelar faktiskt inte ingen roll. Jag tror att det här med vinnarskalle kommer lite senare. Du behöver inte vinna när du är så ung. Du behöver inte träna ihjäl dig. 

Den forne NHL-stjärnan är i Globen för att se sitt gamla lag Colorado Avalanche, men hinner även vara med på en clinic med 40 ungar och 40 ledare, materialförvaltare och domare från Stockholms ishockeyförbund.

NHL har tillsammans exempelvis Kanadas och USA:s hockeyförbund plockat fram en principdeklaration, som bland annat säger att hockey är till för alla, att det är viktigt med fysisk aktivitet och att unga ska delta i fler aktiviteter. 

"Hann bli less på att spela i NHL ändå"

Det önskade resultatet? Att du får med sig sunda värderingar och bra livserfarenheter.

– Vi är på rätt väg. Att du ska bli så bra som möjligt när du är så ung, det köper jag inte. Jag stannade i Sverige till jag blev 21 år – och det verkade räcka. Du behöver inte åka över och bli superproffs och ha agenter som är på dig och lyfter upp dig när du är 15 år. Det tycker jag är fel. Det blir så stor fallhöjd på dem som inte lyckas. Och det är inte så många som lyckas …

Forsberg hade själv enorma framgångar under karriären. Dubbla vinster i OS, VM och Stanley Cup finns på meritlistan – och nummer 21 hänger numera i taket både i Denver och i Örnsköldsvik.

Kanske för att talangen en gång i tiden skyndade långsamt.

– Du kan ha roligt mycket längre, känner jag. Jag började egentligen inte att styrketräna förrän jag var 16 år gammal. Jag tyckte det var jättekul att hålla på med olika sporter, spelade både fotboll och hockey. Budskapet jag vill skicka: Du behöver inte vara bra, eller superbra, när du är 16 eller 17. Det räcker att bli bra senare, du kan hålla på längre. Jag hann bli less på att spela i NHL ändå, haha.

"En kamikaze-kille för tillfället"

Själv har Peter Forsberg tre små barn. Äldste sonen Lennox är fem år, men finns redan med på rinken.

– Han är mest en kamikaze-kille för tillfället. Han bara slänger sig in. Vi får se vart det leder, men han älskar att spela hockey i alla fall. Han vill åka på träning, han vill vara där, han vill vara med hela träningen. Det är kul att det finns intresse, men det är inget tvång att han ska spela hockey …

Du kommer inte vara lika tuff som farsan Kent var som coach?

– Haha. Jag hade egentligen inte honom som coach förrän jag var 14-15. Han tränade brorsan Roger. Jag slapp. Jag hade med min mor. Han ville absolut vinna, men det fanns inte bara vinna från honom och de andra coacherna i Modo. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.