Forsberg kommer att leda Sverige i EM – det känns fint

Två landskamper, en del svar, några frågor kvar. Vad gör det när vi har Emil Forsberg? Den här texten var inte tänkt att handla om ”Foppa”, men hur undvika?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Oddsen att Sverige kommer till EM-spel med två mästerskapsdebutanter i anfallet – Alexander Isak och Dejan Kulusevski – får efter lördagens komfortabla 3-1 mot Armenien på Friends arena bedömas som rätt låga.

Det kan låta som en risktagning.

Samtidigt talar vi om en duo där den ene under säsongen gjorde fyra mål och tre assist på 35 matcher för Juventus i Serie A och den andre 17 mål och två assist på 34 matcher för Real Sociedad i La Liga.

Det är inga duvungar.

Om nu Janne Andersson överväger detta kan det vara på sin plats att påminna om att Tommy Svensson i hemma-EM 1992 fick bra betalt för en liknande satsning, när 20-årige Patrik Andersson och 21-årige Joachim Björklund presterade direkt och lade grunden till ett framgångsrikt samarbete även under VM 1994.

ANNONS

Förtroende brukar betala sig, men ska inte ges av populistiska skäl.

Emil Forsberg kommer leda Sverige under EM

Både Dejan Kulusevki och Alexander Isak visade på lördagskvällen att de är mogna uppgiften.

Vi kan också konstatera att fasta situationer blir ett viktigt vapen under EM. Mot Armenien visade Sverige och Emil Forsberg prov på både välslagna hörnor och fräsande frisparkar. Det mesta i offensiv väg hade ”Foppa” som avsändare.

Som vi kunde konstatera redan efter Finlandsmatchen förra helgen är Leipzigmittfältaren i ett ypperligt slag. Han bekräftade den känslan mot Armenien.

När kropp och själ hänger ihop kommer resten som ett brev på posten.

Emil Forsberg kommer leda Sverige under EM. Kom ihåg var ni läste det först.

Lite oroväckande att vår matchrostige målvakt Robin Olsen på två matcher knappt tvingats göra en enda räddning. Det väcker på nytt frågan om nivån på motståndet i de EM-förberedande landskamperna. Inget ont om Armenien, men det är inget Spanien. Det är inte Finland heller.

Bergs förmågor blir viktiga – om han får spela

Matcherna mot toppnationer i Nations League hösten 2020 lärde Sverige allt om betydelsen av balans.

Sverige har spelare som är trygga i utgångspositioner en bra bit in på motståndarnas planhalva, men också att vi genom en sådan taktik blir mer sårbara i defensiven.

Vi kan tala om Slovakien och Polen, men jag tänker som Janne Andersson och tar en match i taget.

ANNONS

Först Spanien i Sevilla 14 juni.

Det är där fokus ska ligga.

Marcus Bergs förmåga att suga in de uppspel som förväntas mot Spanien är guld värd. I sitt inhopp ihop med Robin Quaison visade den rutinerade landslagsanfallaren att han är beredd om chansen ges.

Sedan finns ytterligare en sak att fundera på.

Konkurrens om platserna in i det sista eller trygga spelare vet att de kommer starta? Det går att diskutera. Allt handlar om att vara påkopplad. Det var inte de svenska spelarna i matchinledningen mot Armenien.

Det tog sig efterhand. Albin Ekdal är värd beröm för slit och temposättande, Victor Nilssons förmåga att hålla ihop backlinjen blir avgörande, Marcus Danielson spelade upp sig jämfört med senast och Sebastian Larsson tar nog den sista tröjan i premiären trots allt.

Bäst var Emil Forsberg.

Igen.

Det känns fint.

Här är min startelva mot Spanien

Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Marcus Danielson, Ludwig Augustinsson – Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg – Alexander Isak, Marcus Berg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS