Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg kör singelmixedstafetten för Sverige. Arkivbild.

Formstarka duon jagar medalj i nya distansen

Singelmixedstafetten gör debut på VM i skidskytte. Hiss eller diss enligt åkarna? Sebastian Samuelsson gillar det.

Sverige har hittills fått med sig en medalj under hemma-VM i Östersund efter att Hanna Öbergs körde hem guldet i distansloppet. Men flera av de svenska åkarna har varit riktigt nära. En av dem som haft känningar på medaljerna men hamnat precis utanför topp tre är Sebastian Samuelsson som blev fyra i distansloppet i går.

Nu bildar den formstarka duon Sveriges lag i singelmixedstafetten i eftermiddag.

- Om vi bara går på distanstävlingarna måste vi vara en av de bättre nationerna, vi har 39 av 40 träff. Jag ska försöka skjuta lika bra i morgon (läs i dag), så tror jag det blir bra, säger Samuelsson.

Tävlingsformen har körts totalt nio gånger i världscupen men i Östersund gör den premiär i mästerskapssammanhang.

"Slagit väl ut"

När singelmixed körts i världscupen har den ofta avgjorts samma dag som mixedstafetten, vilket gjort att många länder prioriterat ned singelmixen.

Nu får tävlingsformen en egen dag – på VM.

- Jag tycker att det är rätt steg att ta, att vi utvecklar vår sport. Nu har man provat på världscupen i några år och det har slagit väldigt väl ut, säger Samuelsson.

- Jag tycker att det har blivit hög status på singelmixen också så det känns bara roligt.

Tuff bana

Det är en kortare bana än i vanlig stafett vilket brukar innebära att tävlingsformen gynnar nationer med snabba, effektiva skyttar före de vassaste åkarna i spåret. Men förbundskapten Wolfgang Pichler tycker att banan i Östersund även kräver starka skidåkare.

- Det är en tuff bana, tuffa backar. Alla måste verkligen ha sina bästa skidåkare. Vi har en bra möjlighet, men det är tajt, det är 29 lag med, säger han.