Formel 1-ikonen Nelson Piquet får miljonböter efter rasistiska kommentarerna

Den tidigare Formel 1-föraren Nelson Piquet måste böta runt 10 miljoner svenska kronor efter att ha fällt rasistiska kommentarer om Mercedes-föraren Lewis Hamilton.
Det har en brasiliansk domstol beslutet, enligt Reuters.

ANNONS
|

Det var i en intervju i november 2020 som Nelson Piquet, som räknas som en av Formel 1-sportens största och som vunnit VM tre gånger, uttryckte sig rasistiskt mot Mercedes-föraren Lewis Hamilton.

Bakgrunden till händelsen var en incident mellan Hamilton och Red Bull-föraren Max Verstappen, som är tillsammans med Piquets dotter Kelly, under ett brittiskt grand prix för några år sedan. Piquet beskrev händelsen som som ”ett skämt” och att Hamilton ”hade tur” att det enbart var Verstappen som kraschade. Sedan använde han en nedsättande term om Hamiltons hudfärg.

Hamilton, som tilldelades brasilianskt hedersmedborgarskap i juni förra året, är sportens enda svarta förare.

ANNONS

Bad om ursäkt till Hamilton

Piquet bad den brittiska föraren om ursäkt och sa att hans kommentar hade blivit felöversatt.

Men det räckte inte.

En brasiliansk domstol har beslutat att Nelson Piquet ska böta fem miljoner brasilianska real, runt 10 miljoner svenska kronor, i skadestånd för sina rasistiska kommentarer, enligt Reuters.

Flera tveksamma uttalanden tidigare

Nelson Piquet har, enligt BBC, en historia av fler tveksamma uttalanden. Han ska bland annat ha ifrågasatt förre rivalen Ayrton Sennas sexualitet samt uttryckt sig negativt kring förre Williams-lagkamraten Nigel Mansells fru.

LÄS MER:Fredrik Ljungberg om petningen av Jens Cajuste: ”Chockad”

LÄS MER:Alonso överklagade – fick tillbaka pallplats

LÄS MER:Hamilton backar efter uttalandet: "Inte bra"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS