Formel 1-förarna vill ha kvar de lättklädda kvinnorna

Formel 1 diskuterar att göra sig av med de lättklädda kvinnorna, så kallade "Grid Girls", som ett steg i att modernisera sporten. Något som får förarna att rasa.
– Det vore synd att ta bort ögongodiset från starten, säger Nico Hülkenberg.

ANNONS
|

I över 50 år har lättklädda damer stått vid Formel 1-bilarnas startpositioner – men enligt ett nytt förslag kan "Grid Girls", som de kallas, vara ett minne blott.

Inför säsongen 2017 har amerikanska Liberty Media ägt Formel 1 och jobbat med att lösa de sjunkande publiksiffrorna. Bland annat har ägarna ändrat om reglerna för att bilarna ska vara snabbare och häftigare– dessutom diskuterar man att ta bort "Grid Girls".

– Det finns många som uppskattar tjejerna i startuppställningen och det finns många som anser att det är någonting förlegat, vi måste diskutera det, säger Libertys sportchef Ross Brawn till BBC.

ANNONS

KRÖNIKA: Varför vägrar motormännen att växa upp?

Lewis Hamilton tillsammans med en "Grid Girl".
Lewis Hamilton tillsammans med en "Grid Girl". Bild: Rob Griffith

"Synd att ta bort ögongodiset"

Förslaget har dock inte fallit i god jord hos flera av förarna. Red Bulls-föraren Daniel Ricciardo säger till BBC att han inte ser några nackdelar med de lättklädda damerna och att han tycker att det är coolt med "Grid Girls".

Han får medhåll av den tyske Renaultföraren Nico Hülkenberg.

– Det vore synd att ta bort ögongodiset från starten. Vad får vi i stället? Herregud, säger han enligt flera medier.

Vid tidigare tillfällen har man försökt att ersätta kvinnorna – vilket irriterade den fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel.

– Hade jag varit intresserad av killar hade det varit en annan grej, men det är jag inte. Vad är det för vits att parkera bakom en "Dave" eller en "George"? Det är inte alls roligt, sade han då enligt ESPN.

Sebastian Vettel vill ha kvar de lättklädda kvinnorna.
Sebastian Vettel vill ha kvar de lättklädda kvinnorna. Bild: UESLEI MARCELINO

"Vi vill ha en jämställd värld"

Flera motorsporter, bland annat klassiska 24-timmarsloppet Le Mans och övriga lopp i grenen WEC har gjort sig av med "Grid Girls. Även om det förslaget har mött motstånd i Formel 1 finns det vissa som välkomnar en förändring. Silverstones banchef Stuart Pringle är en av dem.

– Det finns en uppfattning att det här (de lättklädda kvinnorna) är Silverstones syn. Men vi vill ha en jämställd värld och jag vill inte att min dotter ska växa upp i tron om att lättklätt är vad hon ska sträva efter, säger han enligt BBC.

ANNONS
ANNONS