Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Kramer hade uppvisning på Slottsskogsvallen. Bild: Thomas Johansson/TT
Andreas Kramer hade uppvisning på Slottsskogsvallen. Bild: Thomas Johansson/TT

Formbeskedet: Andreas Kramer snabbast i Europa i år

Han ville ha ett formbesked – och fick det.
Under lördagskvällen sprang Andreas Kramer in som vinnare på Slottsskogsvallen i 800 metersloppet på tiden 1:45.86, vilket är den snabbaste tiden i Europa det här året och den tredje snabbaste i världen.
– Det är ju ett speciellt år, men det känns såklart väldigt bra, säger Andreas Kramer.

”Träningen har gått bra, men sedan ska det ju springas snabbt på banan också”, sa Andreas Kramer till GP inför lördagens 800 meterslopp på Slottsskogsvallen.

Det gjorde Sävedalslöparen som innehar det svenska rekordet på distansen. Det rekordet lyder 1:45.03 och faktum är att Kramer länge såg ut att kunna gå över mållinjen på en tid väldigt nära de regionerna.

23-åringen gick ut skapligt hårt första 400 meterna, men det var framför allt mellan 400 och 700 meter som han lade in stöten på riktigt och skapade rejäl lucka till övriga i fältet.

– Det är klart att det är optimalt att ligga i en klunga där och få lite hjälp i stället för att springa helt själv, säger Andreas Kramer .

Bäst i Europa – trea i världen

Men Andreas Kramer ville ha en bra tid och fick lösa det på egen hand. Då fick han också formbeskedet han så gärna ville ha. Klockan stannade på 1:45.86 för Andreas Kramer, vilket inte bara är nytt säsongsbästa för honom. Det är Europas snabbaste tid i år och världens tredje snabbaste tid i år.

– Det är ju ett speciellt år, men det känns såklart väldigt bra. Det är bara min andra tävling i år och vi är i augusti. Det hör inte till vanligheterna för min del, så det känns bra att få springa ett lopp på 1:45 igen. Det kändes bra i dag får jag säga, säger Kramer.

Frågan är om det inte kunnat gå ytterligare lite snabbare med hårdare konkurrens på upploppet.

– Jo, det hade kanske kunnat gå lite fortare då, men jag är ändå väldigt nöjd att jag lyckas göra en så bra tid själv.

Andreas Kramer, som blev den första svensk på 72 år att vinna EM-medalj på 800 meter 2018, har OS 2021 som sitt närmaste riktigt stora mål.

– Det verkar ändå som att det kommer bli lite tävlingar nu framöver och det känns ju väldigt bra. Jag har fått mycket mer tid till grundträning än vanligt så det ska bli kul att få tävla lite igen och känna att man är i bra form till nästa år när det blir dags för mästerskap, säger Kramer som trots att tävlingarna är tämligen publikfria fick lite stöd från sidan.

– Man har familj och några vänner som är där och hejar och nu hör man det ju faktiskt litegrann, säger Andreas Kramer.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.