Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hockeylegendaren Peter Forsberg blir tv-expert under OS i Pyeongchang.

Foppa: OS utan NHL-proffs spelar ingen roll

Peter Forsberg gör sitt första OS som tv-expert. Att ishockeyturneringen spelas utan NHL-stjärnor påverkar inte statusen, menar den dubble OS-guldvinnaren.

Sverige har två OS-guld i hockey och Peter Forsberg var med och vann båda. 1994 avgjorde han finalen med en ikonisk straff och 2006 började han som skadad stjärna men blev en nyckelspelare.

- Det var helt annat för mig när jag kom upp 1994, då var jag 20 år gammal. När jag spelade 2006 höll jag på att ramla sönder, säger Forsberg och skrattar.

- Det var olika delar av karriären. 2006 var sista chansen att vinna. När jag var med första gången kanske man tänkte att jag kommer att vara med sju-åtta gånger och vinna varje gång. Då hade jag ingen tanke på att förlora, minns Foppa, som även spelade OS 1998, 2002 och 2010.

I Pyeongchang stoppar NHL sina spelare från att delta för första gången sedan 1994. "Foppa" tycker inte att det påverkar statusen på turneringen.

"Spelar ingen roll"

- Jag har släppt det. Nu är det ett tag sedan NHL meddelade att spelarna inte kommer. När jag spelade 1994 var det rätt stort intresse. OS-guldet är ändå ett bevis på att du lyckats prestera i den kanske största turneringen som finns. Det finns ingen som kan ta ifrån mig det.

- Det kommer att bli en jättebra turnering som mycket folk kommer att följa. Om det är NHL-spelare eller inte tror jag inte spelar svenska folket så stor roll när det kommer till finalmatcherna.

Tre Kronor, liksom många andra lag, kommer i mångt och mycket bestå av nykomlingar i OS-sammanhang.

- Det tror jag är bra på något vis. De som åker dit kommer att vara nervösa för det kommer att vara viktigt för dem. Det här blir den chansen de får att ta OS-guld.

Forsberg tror att Sverige har chans på guldet men håller ryssarna (OAR) som storfavorit.

- De har bästa laget på pappret. Plus att de har en del kedjor som spelar ihop i klubblaget och är enormt framgångsrika i KHL. De har ett lag fullt med stjärnor, och powerplay har de spelat tillsammans hela tiden.

Extra "purpose" för Ryssland

Ryssarna har inte vunnit guld sedan 1992 och tävlar nu under neutral flagg.

- Det kan bli en extra motivation att det inte har vunnit sedan dess. Det kommer att vara den viktigaste sporten för Ryssland att vinna. Och allt som har hänt med Ryssland med avstängningar ger dem extra "purpose".

Forsberg kommer att jobba som tv-expert i studion under herrarnas och damernas hockey. Men ser fram emot OS överlag.

- Jag vet hur mycket det betyder för idrottarna som är där för att vinna det där guldet. Att vara så nära dem, att kunna ta på dem, och dela glädjen med dem blir otroligt kul.