Folkhälsomyndighetens nya råd: Idrottare över 16 år får träna smittsäkert

Folkhälsomyndigheten presenterade på tisdagen nya råd och de tillåter återigen träning i grupp för idrottare över 16 år – om det sker smittsäkert.
– Det är en glädjande förändring, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

I slutet av oktober presenterades allmänna råd för en rad regioner, där ibland Västra Götaland, för att bromsa spridningen av coronaviruset.

I råden stod bland annat:

”Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.”

LÄS MER:Efter nya råden: Så agerar gym- och padelkedjorna

Det innebar att all idrottsaktivitet, matcher och träningar, för utövare födda 2004 eller tidigare pausades. Undantagna från råden var elitidrotten som hade egna protokoll för att hindra smittspridning.

På tisdagen presenterade Folkhälsomyndigheten och regeringen nya nationella allmänna råd som träder i kraft måndag 14 december.

De nya råden innebär en förändring för idrottsutövarna under eliten. Personer över 16 år bör fortsatt avstå från att delta i läger, matcher, cuper och tävlingar. Men nu får personer födda 2004 eller tidigare träna i grupp – om det ser smittsäkert.

ANNONS

Eriksson: ”En glädjande förändring”

Träning, om möjligt utomhus, ska ske med avstånd mellan utövarna och i mindre grupper och deltagarna ska inte dela utrustning med varandra, de ska åka till och från aktiviteten individuellt och undvika gemensamma omklädningsrum, det skriver Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

– Det är en glädjande förändring av råden som betyder mycket för alla som nu inte haft möjlighet att träna med sina kompisar och få den draghjälp till gemensamma aktiviteter som så ofta behövs för att hålla kvar intresset och inte fastna i stillasittande hemma. Riksidrottsförbundet har fört en nära dialog med Folkhälsomyndigheten och framfört dessa förslag. Vi ges nu alla ett ansvar att genomföra träningarna strikt utifrån råd så vi kan fortsätta hålla igång, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i pressmeddelandet.

Han fortsätter:

– Men idrottsrörelsen behöver också beslut för att de som tränar självständigt med olika motionslopp och tävlingar som mål under 2021 ska kunna hålla uppe sin motivation. Här behövs beslut om undantag för att genomföra loppen framåt våren och sommaren 2021 – coronaanpassat och utan trängsel.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS