Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folkhälsomyndigheten: Ställ inte in träningar för ungdomar

I takt med att coronaviruset sprids ställs idrottsevenemang in – också aktiviteter för barn och ungdomar läggs på is.
Men Folkhälsomyndigheten uppmanar den typen av aktiviteter att fortsätta.
– Att helt förlama samhället på aktiviteter tjänar inte det här syftet, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör på en presskonferens.

Det nya coronaviruset är klassat som pandemi av WHO och sprids nu även i det svenska samhället. I veckan förbjöd regeringen, efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten, sammankomster med över 500 personer. Det beslutet innebar att idrottsevenemang ställts in i rask takt. SHL-slutspelet har skjutits upp, handbollsligorna avslutas utan publik och helgens spel i Svenska cupen skjuts upp.

Även inom ungdomsidrotten ställs träningar och matcher in. Både Svenska innebandyförbundet och Svenska handbollsförbundet har stoppat allt seriespel för ungdomar och flera föreningar har också lagt ner all träning och annan verksamhet.

– Vi vill ta vårt ansvar för att minska den här smittspridningen så mycket det bara går. Vi kan inte se någon vinning i att springa runt och träna i den tid som råder nu. På ungdomssidan känns det inte aktuellt, sa Tony Larsson, klubbchef i Redbergslid, en av de klubbar som lagt ner sin ungdomsverksamhet, till GP i veckan.

LÄS MER: Alla ungdomsmatcher i innebandy och handboll stoppas

En annan klubb som valt att ställa in all sin verksamhet tills vidare, på grund av oron för coronaviruset, är Västra Frölunda IF.

– Vi känner att vi inte har riktigt kontroll på det och dessutom verkar många av våra lag inomhus, vilket gör att de hamnar mycket tätare inpå varandra. Så detta är en säkerhetsåtgärd för att få lite mer information och köpa lite tid, sa Anton Ljungberg, föreningsutvecklare i klubben tidigare i veckan.

LÄS MER: Klubbar i Göteborg stoppar all träning

Folkhälsomyndigheten menar att det inte finns någon vinst i att lägga ner all idrottsverksamhet för barn och ungdomar. Bild: PETTER ARVIDSON
Folkhälsomyndigheten menar att det inte finns någon vinst i att lägga ner all idrottsverksamhet för barn och ungdomar. Bild: PETTER ARVIDSON

Folkhälsomyndigheten: "Finns ingen anledning"

Men nu kommer Folkhälsomyndigheten med andra rekommendationer när det gäller bredd- och ungdomsidrotten.

På Folkhälsovårdsmyndighetens presskonferens under fredagen sa myndighetens generaldirektör Johan Carlson att det bästa snarare är att fortsätta med träningarna.

– Det finns ingen anledning att ställa in små evenemang, fotbollsträning eller hockeyträning för ungdomar med 10-15 personer. Där har vi inte de stora riskerna, säger Carlson.

Han menar att den typen av agerande snarare kan motverka de syften man vill nå.

– Tvärtom är det viktigt att aktiviteter för hälsan pågår, att helt förlama samhället på aktiviteter tjänar inte det här syftet och motverkar de allmänna hälsomålen. Det är inte rimligt att man slutar med allting, säger Carlson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.