Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Folkesson, i mitten, jublar med Jessica Samuelsson och Lotta Schelin efter 2–0-segern över Ryssland i fotbolls-EM.

Folkesson fick göra debut: "Äntligen"

Med ett par års fördröjning har Hanna Folkesson till slut fått göra mästerskapsdebut. Den skadedrabbade mittfältaren byttes in mot Ryssland i fotbolls-EM.

Det har som vilat en förbannelse över Hanna Folkesson.

Den Umeåbördiga mittfältaren debuterade i seniorlandslaget redan 2013 och borde ha spelat EM redan 2013. Men inför mästerskapet på hemmaplan drog hon av ett ledband i höger knä.

Två år senare, inför VM i Kanada, såg hon ut att ha spelat till sig en säker plats i den svenska startelvan. Men i genrepet mot Danmark var olyckan framme igen och hon drog av korsbandet.

"Funnits i bakhuvudet"

Hanna Folkesson hann efter en ny rehabiliteringsperiod inte komma tillbaka i landslagsform till OS i Rio de Janeiro i fjol – då Sverige tog silver – men var tillbaka i landslaget i början av 2017.

Mot Ryssland bytte hon av Lisa Dahlkvist i den 63:e minuten och fick sina första mästerskapsminuter.

- Det kan man väl erkänna nu, att det har funnits i bakhuvudet under våren. Att ”det får inte hända igen”, säger Hanna Folkesson.

TT: Hur var det att komma in och spela?

- Jo, men det var roligt. Det var tacksamt att vi precis fick 2–0 där innan jag kom in, vilket gjorde att vi kunde ha lite mer lugn i spelet. När det är 1–0 kan ju allt fortfarande hända.

Sköt över

Folkesson testade bland annat att avfyra ett distansskott mot den ryska målvakten Tatjana Sjtjerbak, men precis som flera av de andra svenska långskotten gick det över ribban.

- Det gäller att ta avslut för att det ska bli mål, men de ska väl siktas lite längre ner, säger Rosengårdspelaren.

- Vi visste att det skulle bli en tuff match, att de är hårda och aggressiva i sitt spel. Det var vi förberedda på. I en sån här match gäller det att ha tålamod om inte första målet kommer, och fortfarande göra det vi kommit överens om. Det tycker jag att vi gör, säger hon.

Sverige vann matchen med 2–0 efter mål av Lotta Schelin och Stina Blackstenius. Nu väntar Italien i den sista gruppspelsmatchen på tisdag.