FN:s experter berömmer IOK:s Rysslands-öppning

IOK har öppnat för ryska idrottare på OS och mötts av hård kritik. Nu uttalar FN:s experter sitt stöd för öppningen. ”Vi uppmanar IOK att anta ett beslut i den riktningen och att gå längre och säkerställa icke-diskriminering av alla idrottare baserat på deras nationalitet”, skriver panelen i ett uttalande.

ANNONS
|

Efter den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022 har ryska (och belarusiska) idrottare stängts av från att tävla internationellt i flera idrotter. Bland annat rekommenderade internationella olympiska kommittén (IOK) att stänga av idrottare från länderna från internationellt tävlande.

Förra veckan svängde som IOK i frågan och öppnade för att ryska och belarusiska idrottare kan få tävla under neutral flagg på OS.

”Man bör vidare undersöka en väg för idrottare att delta under strikta regler”, skrev IOK i ett uttalande.

Uttalandet möttes av hård kritik. Bland annat har Lettland hotat med bojkott om beslutet står fast.

Får stöd av FN

Nu uttalar sig FN:s expertpanel i kommissionen för mänskliga rättigheter i frågan och de stödjer IOK i frågan.

ANNONS

”Vi uppmanar IOK att anta ett beslut i den riktningen och att gå längre och säkerställa icke-diskriminering av alla idrottare baserat på deras nationalitet”, skriver panelen i ett uttalande.

Expertpanelen skriver att man har förståelse för att man vill visa stöd ukrainska idrottare och det ukrainska olympiska samfundet.

”Men den olympiska kommittén och det olympiska samfundet har också den tvingande skyldigheten att följa den olympiska andan och mer allmänt internationella normer för mänskliga rättigheter som förbjuder diskriminering.”

Ryssland har de senaste spelen tävlat under neutral flagg på grund av dopning.

Nästa olympiska spel äger rum i Paris sommaren 2024.

LÄS MER:Hotar med OS-bojkott om Ryssland är med

LÄS MER:IOK öppnar för ryskt OS-deltagande: "Beklagligt"

LÄS MER:Zelenskyj motsätter sig ryskt OS-deltagande

LÄS MER:Fis besked: Inga ryssar i skid-VM

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS