Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kraftiga vindar, regn och hagel gjorde att onsdagens Tour de Ski-sprint i Oberstdorf fick ställas in.

Flygande reklamskyltar stoppade Tour de Ski

En gigantisk ballong höll på att svepa med sig totalledaren Ingvild Flugstad Østberg samtidigt som reklamskyltar flög över skidstadion. Efter det väderkaotiska damkvalet togs till slut det enda vettiga beslutet: Tour de Ski-sprinten i Oberstdorf ställdes in.

Trots enormt starka vindar och tungt regn valde Internationella skidförbundet Fis att låta damerna starta i kvalet.

Ett minst sagt tveksamt beslut med tanke på scenerna som utspelade sig i tyska Oberstdorf.

Mitt under damernas kval sågs flera reklamskyltar och en stor kvadratisk ballong komma flygande över skidstadion, som knappast var en säker miljö för åkarna.

- Jag höll på att blåsa bort, sade norska tourledaren Ingvild Flugstad Østberg, som med nöd och näppe undvek den enorma ballongen, till NRK.

Träd gav vika

De nyckfylla vindarna gjorde att tidsdifferenserna blev enorma. Till exempel var Anna Haag hela 26 sekunder långsammare än Maiken Caspersen Falla, trots att norskans åktid inte var mer än drygt två och en halv minut.

- Det var väldigt, väldigt blåsigt. Vindbyarna tog ju med sig både reklamskyltar och annat. Man hoppades ju bara att de inte skulle träffa någon, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grip.

- Man har ju varit med om tävlingar där det har regnat tidigare. Men inte att det har regnat så här mycket, eller varit så här stark vind.

När vindarna tilltog ännu mer, och träd var på väg att ge vika för vinden, kunde inte ens Fis fortsätta hoppas på att genomföra resten av tävlingarna. Strax innan herrarna skulle påbörja sitt kval kom beskedet att ställa in.

Ersätts inte

Ett naturligt och klokt beslut, enligt Rikard Grip.

- Några av åkarna, som hade sett fram emot den här klassiska sprinten, är så klart besvikna. Det är klart att det är tråkigt, men det handlar ju om säkerheten både för de aktiva och för övriga personer i området.

Etappen stryks nu helt, och ersätts inte i touren. Torsdagens masstarter i fristil körs som planerat, men på en bana som användes för två år sedan.

Damernas 10-kilometerslopp startar klockan 10.15 och herrarnas 15-kilometerslopp klockan 11.15.