Helga Valdimarsdottir.
Helga Valdimarsdottir. Bild: MATHIAS BERGELD

"Fler borde tänka lite större"

Hon är den drivande kraften i en klubb som många gånger varit på fallrepet – men som aldrig låtit sig däckas. För Helga Valdimarsdottir handlar boxning om att vara en positiv kraft i samhället – och om att lotsa ungdomar mot en ljusare framtid.
– Oavsett vad de vill bli så kan vi vara nyckeln, säger årets mottagare av GP-sportens hederspris.

ANNONS
|

Hon är sedan länge ett bekant namn inom Föreningsgöteborg. Sedan 2005 har Helga Valdimarsdottir varit ordförande i Angereds Boxing Club och som sådan gjort sig känd som en stridbar, bråkig representant för stadsdelens ungdomar. Flera gånger har hon slagit larm när läget – framför allt det ekonomiska – blivit akut och de senaste åren har varit en ständig kamp för att överleva.

Det låter otacksamt. Ändå fortsätter hon år efter år.

– Det är väl nåt självskadebeteende. Nej, men jag är ju själv uppvuxen i förorterna i en familj som var fattig. Vi hade aldrig råd att vara med i någon förening, fastän jag gärna ville. När det var dags att köpa skor eller betala en årsavgift så fick jag sluta. Så för mig är det så otroligt viktigt att vi har en förening som håller nere avgifterna och ser till att det finns grejer att låna. Alla har inte råd, och då måste vi skapa förutsättningarna så ungarna har ett ställe att gå till där man inte tänker på familjens ekonomi. Där man har möjlighet att växa och bli duktig på någonting. Det är en viktig fråga för mig och det gör att jag lägger tid på det, säger hon.

ANNONS

Vi ses i den fräscha och välskötta lokalen i Angereds centrum. Runt omkring oss sparras det för fullt och Helga pekar ut ungdomar som nyligen kommit hem med SM-medaljer. Klubben har omkring 400 medlemmar, varav den stora majoriteten är barn och unga, så framtiden är ljus.

I alla fall rent sportsligt. Ekonomin är desto tuffare.

– Vi har en hyra på strax över 700 000. Till kommunen. Så vi lägger all vår tid på att söka pengar och bidrag och tjafsa med kommunen, för att sedan betala tillbaka allt kommunen. Det är ju inte därför man blev ideellt engagerad, för att hålla på med byråkrati på sin fritid. Det är fruktansvärt tröttsamt och jag menar att det är mycket på grund av politiken och förvaltningarna som gör att folk inte blir engagerade. Man har sönder det.

Helga Valdimarsdottir menar att i år är det ”make or break it” som gäller för Angered BC. Något som dock känns igen – man kan lätt få intrycket av att det är normaltillståndet för både klubben och för dess ordförande.

– Haha. Där är jag! Och jag tänker hålla mig där. Men det handlar inte bara om mig, utan hela föreningslivet i förorten. Nu var det ju en fotbollsklubb i Biskopsgården som fick lägga ner på grund av obetalda hyror till idrotts- och föreningsförvaltningen. Att man ens låter det ske?

ANNONS

När GP hälsar på i klubblokalen är det med ett hemligt uppdrag: Att dela ut GP-sportens hederspris till Helga Valdimarsdottir. Vi lyckas fånga allas uppmärksamhet och när ordföranden tar emot blomsterbuketten stämmer de närvarande upp i en spontan applåd. De vet hur mycket det betyder att ha en ledare som ständigt tar fajten med både politiker, tjänstemän och förbund, och under sina 15 år på posten har Helga Valdimarsdottir fått allt större utmaningar att hantera.

För tre år sedan pensionerade sig en av klubbens grundare, Tommy Andersson. Klubben har inte haft möjlighet att anställa en ersättare.

– Helt plötsligt var vi i en situation där själva basen skulle lösas med ideella timmar. Det knäckte oss fullständigt. Och det märks på resultaten också, säger hon och pekar mot prishyllan.

Där syns en lång rad av pokaler med inskriptionen ”Sveriges bästa klubb”. Ett tag prenumererade Angered BC på utmärkelsen, de senaste åren har andra klubbar varit mer framträdande. Nu tycks dock en ny generation vara på väg att uträtta stordåd, och klubben har knutit till sig tränare som säkrar kvalitén på passen.

Men att ABC och dess ordförande tilldelas GP-sportens hederspris har lika mycket med vad som görs utanför ringen att göra.

ANNONS

– Vi gör supersmycket socialt arbete, det har alltid varit en naturlig del av klubben. Vi har kontakt med skolorna, med myndigheter, med socialen och vi hjälper föräldrar med alla möjliga olika saker. Du måste investera i ungarna för att du ska få deras förtroende, och vi försöker hjälpa dem att komma ut och hitta vad de vill göra. Oavsett vad de vill bli så kan vi vara nyckeln.

Helga Valdimarsdottir är född på Island och kom till Sverige och Göteborg som sjuåring. Hon växte upp i Bergsjön och Tynnered och har på nära håll kunnat bevittna vad segregation och klasskillnader kan få för konsekvenser. Uppdraget i boxningsklubben är bara en del av ett livslångt engagemang att försöka göra någonting åt orättvisorna, att jämna ut spelreglerna.

– Jag var med och ockuperade fritidsgårdar i Tynnered när jag var liten, för jag var emot att de skulle läggas ned. Under 90-talet höll jag på mycket med feministiskt självförsvar, och jobbade mot rasism ute i skolorna. Jag har alltid haft ett engagemang, och nu har det blivit mycket kring klubben, säger Helga Valdimarsdottir.

Hon passar på att skicka iväg en jabb mot de kapitalstarka människorna i vår stad – de som hon menar skulle kunna göra mer för samhället i stort.

ANNONS

– Om du ska sponsra någonting, titta var det gör mest samhällsnytta. Gör dina pengar mest nytta i Näsets fotbollslag eller ska du kanske lägga en slant på fotbollslaget i Angered när du ändå är igång? Det är fler som borde tänka lite större, säger Helga Valdimarsdottir.

Bild: MATHIAS BERGELD

Helga Valdimarsdottir

Född: 1974 i Reykjavik, Island.

Yrke: Regionchef på Strukton Rail.

Familj: En 11-årig dotter.

Förebild: Har många förebilder, det är folk som både tar ställning och agerar för förändring. Till exempel Kathrine Switzer, som tog risken för att ändra synen på kvinnors förmåga och öppna upp för kvinnor att springa maraton.

Drivkraft: Att jag vill få vara med och påverka. Jag vill driva vårt samhälle mot något bättre, mer inkluderande och roligare. Vi kan så mycket bättre – ett annat samhälle är möjligt.

Juryns motivering:

"Angered BC är föreningen som aldrig viker ner sig, en idrottsklubb som fostrar och vägleder ungdomar både i och utanför ringen. I sin långvariga roll som ideell ordförande är Helga Valdimarsdottir en bråkig blåslampa i kommunen – och en omistlig kraft i stadsdelen. Med sitt engagemang och sin kampvilja inspirerar hon alla som vill göra skillnad.

Därför tilldelas hon GP-sportens hederspris 2019."

I juryn: Christofer Ahlqvist, chefredaktör, Ulf Niklasson, sportchef, Eric Hilmersson, journalist.

GP-sportens hederspris – tidigare pristagare

2015: Matilda Brinck-Larsen, Sandarna Lag C

2016: Jonas Autio, Olympic Göteborg

2017: Kenneth Johansson, Hisingens Boxningsklubb

2018: Johanna Englund Nilsson, Öckerö IF

ANNONS