Fis: Norge borde stänga av Johaug

Trots dopningsavslöjandet vill Therese Johaug satsa mot årets skidsäsong som vanligt – och får stöd från Norges landslagsledning. Men internationella skidförbundet tycker att Johaug borde stängas av direkt.

ANNONS
|

Norska landslagschefen Vidar Løfshus gör en helomvändning jämfört med vad han sade till NRK i torsdags. Då var han inställd på att Johaug inte skulle åka med till landslagets höghöjdsläger i italienska Val Senales i nästa vecka.

Nu säger han i stället att Therese Johaug, som fastnade i ett dopningstest efter att ha använt en läppsalva innehållande en anabol steroid, siktar på att förbereda sig inför säsongen precis som vanligt.

-I utgångsläget har Therese sagt att hon åker med. Kanske är det bäst för henne med "business as usual", säger Vidar Løfshus till NRK.

"Inte dömd"

Från hans perspektiv är det inga problem att 28-åringen, som vann tre VM-guld i Falun förra året, följer med den övriga truppen till Italien.

ANNONS

-Hon är inte dömd för något, och ska bara göra sitt jobb, vilket är att förbereda sig för säsongen.

Norska skidförbundet säger vidare att när det gäller en avstängning av Johaug så inväntar de beslutet av Antidopning Norges inledande utredning i fallet.

Men det internationella skidförbundet (Fis) anser att Norge går emot de internationella reglerna genom att inte stänga av Therese Johaug.

Borde vara avstängd

Någon utredning ska heller inte behövas, eftersom det handlar om en anabol steroid, säger Fis generalsekretare Sarah Lewis.

-Vi utgår från att de redan har stängt av henne eller inlett processen för att stänga av henne, säger Sarah Lewis till Hufvudstadsbladet.

I intervjun, som publicerades på fredagen, sade Lewis att det norska förbundet då ännu inte meddelat dopningsfallet Johaug till Fis. Något som tillbakavisades på lördagen.

-Norge skidförbundet poängterar att generalsekreteraren Stein Opsal informerade Fis och Sarah Lewis om att det skulle hållas en presskonferens torsdag 13 oktober, skriver Lewis ett mejl till det norska förbundet.

Johaug sade själv på torsdagens presskonferens att hon vägrar ta på sig skulden för det inträffade. Enligt henne hade landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen lovat att läppsalvan inte innehöll något förbjudet ämne. Bendiksen tog också på sig skulden och avgick.

Världscuppremiären hålls i Ruka, Finland, den 26–27 november.

ANNONS

Fakta: Norska dopningsskandalen

4 september: Therese Johaug får salvan Trofodermin av norska skidlandslagets läkare Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri, hävdar att Bendiksen lovat att salvan inte innehöll något dopningsklassat ämne och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt en otillåten astmamedicin.

Therese Johaug, som är regerande världscuptitelhållare och bland annat vunnit sju VM-guld och ett OS-guld, riskerar fyra års avstängning för dopning.

ANNONS