Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Firade med nattlig seger

I mörkaste natten hittade de både guldet och varandra. Samboparet från Ukraina vann var sitt SM med 40 minuters mellanrum. - Jag ville bara skrika av glädje, berättar Nadiya Volynska.

Natt-SM avgjordes i Floda medan torsdagen övergick till fredag. Nadiya Volynska nådde mål knappa timman före sin sambo, Oleksandr Kratov.

Båda kommer från Ukarina, båda tävlar för OK Orion från Jämjö i Blekinge.

- Väldigt bra lopp, tycker de om sina insatser.

Oleksandr vann med sex och en halv minuts marginal, hans tredje nattguld i SM på fyra år. Nadiya hade 54 sekunder till godo på svenska orienteringens underbarn, 20-åriga Tove Alexandersson.

- Ingen av oss visste att vi hade vunnit när vi kom i mål, säger Nadiya, men jag hade mina aningar, för det hade gått väldigt bra ute i skogen. Vår lagledare ringde och berättade när jag var på var på väg i bilen från tävlingen och jag fick skärpa mej för att inte skrika rakt ut. Jag ville inte skrämma chauffören.

Saken blev inte sämre av att Nadiya firade sin 29-årsdag.

- Det har aldrig tidigare hänt att vi vunnit något så här stort samtidigt, säger mästarna.

Vi träffas på förläggningen, Partille vandrarhem, bland kläder på tork efter strapatserna i skogen. Oleksandr och Nadiya har sovit kanske fem timmar.

- Inte lätt att somna efter segern, säger Oleksandr.

De kom till Sverige för några år sedan och sökte sig till Orion i Blekinge på inrådan av en landsman.

- I Ukraina är det inte många som vet vilka vi är eller ens vad orientering är för något, berättar de. Det finns kanske tio som elitsatsar, så det är inte svårt att komma med i landslaget.

Paret finns i Sverige större delen av året och utvecklas i den tuffa konkurrensen. I söndags var de trea (Oleksandr) respektive sexa på ultralånga distansen, i dag ställer de upp i sprintkvalet, som avgörs i Göteborg före söndagens final.

- Sprint är huvudsaken för mej här i SM, förklarar Nadiya, att jag vann natten är bonus.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.