Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jussi Nukari
Bild: Jussi Nukari

Finska herrarna avstår bonus för damernas skull

De finländska herrlandslaget väljer nu att sänka sina bonusar. Detta för att ge damerna bättre förutsättningar. – Vi vill vara med att hjälpa och stötta, säger lagkaptenen Tim Sparv till Ilta-Sanomat.

Det har varit en debatt som rullat länge och som även fick det danska damlandslaget att strejka i somras på grund av orättvisorna när det gäller ersättningar. Under sommarens VM-slutspel på herrsidan dök det upp uppgifter om att klubbarna som hade spelare med i turneringen fick 70 000 varje dag.

Motsvarande summa när det gäller damerna?

Jo, noll kronor. Något som fick flera av de svenska landslagsspelarna att reagera.

”Jag vill fråga Fifa, Uefa och alla som tar beslut i fotbollsvärlden: Vill ni ens att kvinnliga fotbollsspelare ska finnas?”, skrev Caroline Seger på sin Instagram.

I Finland har det nu blivit en förändring. Något som den finska tidningen Ilta-Sanomat rapporterar om. Där ska de finländska herrlandslaget valt att avstå stora delar av sin bonus för att på så sätt kunna ge damerna bättre förutsättningar ekonomiskt.

– Vi har beslutat att vara med och hjälpa och stötta, vilket jag i egenskap av lagkapten är stolt över. Jag tror på tillväxten inom damfotbollen. Det är fint om vi kan vara med och stötta i vardagen för de kvinnliga A-landslagsspelarna, säger Tim Sparv till tidningen.

Det finska fotbollsförbundets generalsekreterare Marco Casagrande, berättar att ersättningarna minskat stort för herrarna.

– Det stämmer att herrarnas ersättningar har minskat med 25–33 procent, säger han till Yle Urheilu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.