Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Calle Halfvarsson fick en tråkig avslutning på OS i Pyeongchang.

Finsk seger på femmilen – Halfvarsson bröt

Det blev finländsk seger på femmilen i OS. För Calle Halfvarsson slutade OS som det började – med besvikelse efter att ha brutit loppet.

Iivo Niskanen tog det sista guldet på herrsidan i längdåkning i OS i Pyeongchang. Finländaren dominerade femmilen och knäckte Alexander Bolsjunov, OAR, någon kilometer före mål.

Niskanen var i täten i hela loppet och ledde länge tillsammans med kazaken Alexej Poltaranin som dock fick släppa. I stället kom Bolsjunov i kapp, men han kunde inte svara när Niskanen gjorde sitt guldryck.

Det är Finlands första guld i Pyeongchang och första gången på 58 år som Finland tar hem guldet på en femmil i OS. Norge blev utan medalj på femmilen, bronset gick till Andrej Larkov, OAR.

"Upp och ner"

Daniel Rickardsson blev bäste svensk på en sjunde plats efter att ha rusat upp genom resultatlistan under den senare delen av loppet. Efter halva sträckan låg han först på 20:e plats.

– Det var tungt i början. Men vi kommunicerade med vallarna så i sista skidbytet blev det bra. Det var mycket upp och ner i dag, men skönt att det gick upp på slutet i alla fall, säger Rickardsson till TT.

Det blev ingen lyckad OS-avslutning för Calle Halfvarsson. Svensken bröt femmilen efter ungefär 20 kilometers körning.

"Skyller på mig själv"

Halfvarsson bröt även skiathlon-loppet över 30 km tidigare under OS.

Jag skyller inte på skidorna i dag. Jag skyller på mig själv. Det finns bara inte där just nu, säger Halfvarsson till TT.

Jag har ingen energi. Det var en bit in loppet jag kände att ”jag skiter i det”, säger han.

Nu väljer han att avstå återstarten av världscupen i Lahtis nästa helg utan satsar på tävlingen därefter i norska Drammen.

Halfvarsson var det stora medaljhoppet på herrsidan inför OS. Nu blev hans bästa individuella placering under spelen en nionde plats på 15 km. Han ingick även i stafettlagen som kom fyra i sprint och femma på 4x10 km.