Finns tur och otur?

Det talas ofta om tur och otur, men vad är det egentligen? Tur borde vara ett positivt uttryck, och otur ett negativt, men är det det? För när man använder ordet tur, så betyder det att någon fått någon oförtjänt framgång.
Otur däremot symboliserar motsatsen, och är därför ett trösterikt ord, som betyder att du gjort allt du skall och verkligen inte förtjänar det som händer. Så är det egentligen så bra att ha tur? Egentligen används det väl mest som en undanflykt, för att slippa säga att man själv, eller någon annan faktiskt är bra/mindre bra. "Nej, nej, jag hade ju bara tur" är en mening som används ofta av blyga personer.

Det anses dock positivt att ha tur, vilket egentligen är helt ologiskt. Antagligen så tänker man på resultatet, för resultatet bör ju alltid vara positivt om det skall vara tur. Själv tycker jag egentligen inte om att saker kallas för tur, för det innebär väl att jag själv inte har gjort något bra. Det är trevligt att känna att man själv har gjort något bra, istället för att man bara fått det serverat, men det viktigaste är ju att slutresultatet blir bra.

Så jag kan fortfarande inte bestämma mig. Är tur en lycklig slump, eller en begränsad valuta, som delas, om inte rättvist, mellan alla i världen?

Enligt Allan Gut (professor i matematisk statistik vid Uppsala universitet) är tur/otur någonting som går tvärtemot sannolikheten (vad som "borde" hända) till din för- eller nackdel. Å andra sidan har alla möjligheter en egen "sannolikhetsfaktor", därför skulle man kunna säga att ju mindre chans det är att detta skulle hända, desto större är turen/oturen. Tur och otur är bara namnet på om du tycker om resultatet av slumpen, eller inte. Slumpen kan inte påverkas, alltså kan man inte heller skaffa sig tur/otur.

I Nationalencyklopedin står det så här under tur: "gynnsamma omständigheter som enbart beror på slumpen". Detta helt i överensstämmelse med Allan Gut.

Psykologen Richard Wiseman har skrivit en bok som heter Tur och otur. Enligt honom ser helt enkelt människor som har tur olika möjligheter hela tiden. Detta eftersom de inte är lika koncentrerade på en enda sak. (De kan till exempel skaffa vänner när de letar efter jobb och vice versa.) Så kallade otursförföljda människor ser däremot inte dessa möjligheter och missar därför viktiga chanser i livet. Därför kan man också få "tur" genom att ändra sin inställning.

Har han då fel när han påstår att alla människor kan skaffa sig tur? Eller använder han bara fel ord? Jag har pratat med många människor under min jakt efter en definition på tur och otur, men alla verkar ha en egen. Det är svårt att enas, då vissa tar tur för skrock, vissa för slumpen, vissa för en inställning till livet, eller helt enkelt för framgång. Så vilket är det? Jag vet inte. Vad tycker du?