Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riikka Välilä överlistar Kanadas målvakt Shannon Szabados i kamp med Haley Irwin (21).

Finland föll – men klarade tjuvattack

1–4 mot Kanada var andra raka förlusten för Finland i hockeyturneringen i OS. Dessutom höll laget på att bli rånat på sina klubbor i helgen. Den fräcka kuppen – mitt under premiären mot USA – stoppades dock av ordningsvakter.

Två raka förluster mot damhockeyns giganter USA och Kanada må väl vara hänt, det hade varit värre med en förlust av klubborna.

Den lettiska tidningen NRA skriver, enligt finländska nyhetsbyrån SPT, att det fräcka tilltaget inträffade under 1–3-förlusten mot USA i söndags. En överförfriskad lettisk man, boende i Sydkorea och bekant av polisen, tog sig mitt under matchen ned i spelargången och ryckte åt sig ett antal klubbor.

Då mannen försökte försvinna med klubborna stoppades han av ordningsvakter som tillkallade polisen.

- Tjuven är nu i polisens försvar och vi har fått tillbaka klubborna, så saken är utagerad från vår sida, säger Finlands general manager Arto Sieppi till Ilta-Sanomat.

Arrangörerna har efter händelsen försökt förbättra säkerheten i Kwandong Hockeycenter.

Finland pressade USA i den första matchen, mot Kanada var laget aldrig nära. Ett slarvigt uppspel gav en mardrömsstart med kanadensiskt ledningsmål genom Meghan Agosta redan efter 35 sekunder och Marie-Philip Poulin kunde göra 2–0 i slutet av öppningsperioden efter nytt försvarsslarv.

HV:s 44-åriga veteran Riikka Välilä gjorde Finlands tröstmål vid ställningen 0–4.

Finland avslutar grupp A mot Ryssland på tisdag. Samtliga lag i gruppen går vidare till slutspel, de två främsta direkt till semifinal och de andra två till kvartsfinal.