Örebros Sakari Manninen. Arkivbild.

Finländsk duo bakom Örebros seger

Det krävdes en finländsk show för att Örebro skulle besegra HV71 med 3–0 och bryta trenden efter fem raka SHL-förluster. Sakari Manninen gjorde matchens alla mål och målvakten Eero Kilpeläinen höll nollan.

|

Säsongen började strålande för Örebro och i oktober höll laget till i tabelltoppen. Men i mörka november rasade allt. Inför mötet med HV71 hade Örebro bara två vinster de senaste elva matcherna och fem raka förluster.

- Det är förstås en härlig känsla att vinna på det här sättet efter den tuffa tiden som har varit, säger Manninen.

Nu hoppas Örebro att december ska bli en betydligt bättre månad poängmässigt.

Och det har alltså börjat på bästa sätt, med en 3–0-seger mot HV71 – tack vare den finländska superkvällen i Behrn arena.

Jämn inledning

Inledningen var annars jämn och målchanser skapades i båda riktningarna – men första perioden förblev mållös och Örebromålvakter Eero Kilpeläinen storspelade från början till slut.

Örebro kom ut ännu piggare i andra perioden och då presenterade sig den OS-aktuelle och snabbskrinnande finländaren Sakari Manninen sig med två fina och snabba mål.

Tre minuter in i andra perioden tryckte Manninen in en sargretur bakom Fredrik Pettersson-Wentzel – efter ett flygande anfall av Manninen och landsmannen Jere Salinen.

- Jag blev lite förvånad när jag fick pucken. Lite tur kanske, men jag håller mig framme vid målet där, säger Manninen.

Och drygt två minuter före andra periodpausen lyfte Sakari Manninen in 2–0 med en backhand bakom målvakten Fredrik Pettersson-Wentzel.

"Väldigt nöjd"

Tränaren Niklas Sundblad var nöjd med hemmaspelet i allmänhet och förstås kedjan Sakari Manninen, Tom Wandell och Jere Sallinen i synnerhet. Inför tredje perioden sade han till C More:

- Jag är väldigt nöjd med den enheten. Sakari Manninen är ju glödhet.

- Vi gör en riktigt bra andra period och har härlig fart på skridskorna. Nu är det bara att jobba vidare.

Men Manninen skulle bli ännu hetare. Målskytten hade nämligen inte fått nog – efter drygt halva tredje perioden fullbordade Sakari Manninen sitt hattrick, och det var återigen efter ett fint förarbete av landsmannen Jere Sallinen.

Sakari Manninen gjorde därmed sitt sjunde mål den här säsongen, varav fem har kommit mot HV71 då han blev tvåmålsskytt i förra mötet i Jönköping.

- Jag har haft många chanser tidigare i matcher men har haft svårt att göra mål. Nu sitter de och det är kul.

TT: Ditt första hattrick i karriären?

- Nä, jag har faktiskt gjort ett i Finland också.