Iksusjubel efter 1-0-målet under damernas SM-final i innebandy mellan Iksu och Kais Mora i Globen i Stockholm.

Finaldebutanten avgjorde: Bästa känslan

Fem sprakande minuter var det som krävdes för att få ett slut på fem guldlösa år. Iksu är åter svenska mästare i innebandy efter 4–1 mot Kais Mora.

|

ÖB Micael Bydén levererade matchbollen i Globen. På planen var det Iksu som förde befälet från start, framför allt genom lagets förstakedja med Josefina Eiremo, Emelie Wibron och Sofia Joelsson. Målen lät dock vänta på sig.

- Men vi kände redan efter första att det här var vår match. Om vi fortsatte på samma sätt så skulle vi få in bollen, säger Emelie Wibron.

Fem avgörande minuter

I den andra perioden tog Kais Mora för sig mer, och superstjärnan Anna Wijk hade två fina lägen, bland annat ett ribbskott efter halva matchen. Vad ett mål där hade betytt får vi inte veta. Vad de kommande minuterna innebar vet vi: då grundlades Iksus SM-guld.

• 1–0: Sofia Joelsson satte upp bladet i knähöjd och styrde upp Sofie Anderssons missriktade skott i krysset.

- Sofie kommer på kanten och skjuter. Jag vevar med klubban, träffar bollen och den går in, säger Sofia Joelsson.

• 2–0: Samma Joelsson tacklade undan Anna Wijk, snodde åt sig bollen och passade hemåt till Iksus lagkapten Josefina Eiremo som tryckte in bollen.

- Hon skrek att hon ville ha den, och när lagkaptenen skriker är det bäst att man lyssnar. Hon brukar inte skjuta, men hon smällde upp den i krysset, säger Joelsson.

• 3–0: Schweiziska landslagsforwarden Corin Rüttiman lurade Moraförsvaret med en lång passning tvärs över planen. Frida Norström mötte med ett stenhårt direktskott.

Avgörande miss

Moa Gustafsson petade in en reducering i slutet av perioden efter en stökig situation framför Iksumålet, och Anna Wijk fick ett perfekt läge, fri framför Malin Marklund i Iksumålet, med 13 minuter kvar av matchen. Men det ville sig inte för Wijk, som utsetts till världens bästa spelare de tre senaste åren, i finalen.

- Jag har helt öppet läge, det ska vara mål där. Det är för dåligt. Vi är bättre i andra och tredje men vi är inte riktigt där i dag, säger Anna Wijk.

I stället fick hon se Julia Nordin sätta 4–1 i tom bur, när Mora tagit ut målvakten för en sista forcering.

Fjärde SM-guldet

För Iksus lagkapten Josefina Eiremo innebär segern hennes fjärde SM-guld med klubben, i vilken hon i år gjort sin tolfte säsong.

- Vi är tillbaks som etta igen, och så här bra har vi nog aldrig varit förut. Det är helt fantastiskt, säger Josefina Eiremo.

Kais Mora har samtidigt förlorat fyra SM-finaler de sex senaste åren. För Anna Wijk är det än tyngre, det här var hennes femte SM-silver på åtta år.

- Jag är fruktansvärt trött på det, jag har alldeles för många silver, säger Anna Wijk.

Fakta: Fem senaste mästarlagen