Jesper Hellström. Arkivbild
Jesper Hellström. Arkivbild Bild: Emil Langvad/TT

Fin svensk start i Finnkampen

Sverige leder båda finnkamperna efter första dagen på Stockholms stadion. En som överraskade och satte tonen för dagen var Jesper Hellström i tresteg som två gånger förbättrade sitt personbästa med nästan två decimeter.
– Helt obeskrivligt, säger han. Sverige toppar damkampen med 104,5–100,5 och herrarna leder med 105–99.

ANNONS

Hellström lyftes fram av publiken och förbättrade sitt personliga rekord två gånger om. Först till 16,62 och sedan 16,71 i tredje hoppet, nästan två decimeter bättre än hans tidigare personbästa. Det räckte till seger i grenen.

– Helt obeskrivligt. En helt fantastisk stämning här, säger Hellström om publikens stöd.

Hellström har varit skadedrabbad tidigare men i år ligger han över metern längre i sina hopp än förra säsongen.

– I år har jag inte gått in och öst på i första tävlingen, det är precis det jag gjort de två tidigare säsongerna och hoppat sönder mina fötter, förklarar han förbättringen.

ANNONS

Värmde med millopp

På 5 000 meter tog de svenska herrarna en trippel där Kalle Berglund, VM-klar på 1 500 meter, vann på 13.54,52 – nytt personbästa med nästan en minut.

– Det var kul tyckte jag, det här gav mersmak, säger han om att eventuellt börja satsa lite mer på just 5 000 meter.

Berglund är inte anmäld till VM-grenen 1 500 meter i Finnkampen under söndagen.

– Jag ligger i en träningsperiod där jag springer väldigt mycket kilometer så det passar bättre att springa lite längre. Det är lite svårt med farterna just nu när jag springer 16 mil i veckan, förklarar Berglund som laddade upp för sitt 5 000-meterslopp med att springa milen tidigare under dagen.

Det blev också svensk seger på 100 meter där Henrik Larsson sprang på fina 10,24. Och på damernas motsvarighet gladde tidigare skadedrabbade Irene Ekelund med ett fint säsongsbästa, 11,44, som innebar seger.

Kinsey dubblerade

Stark insats gjorde även VM-klara höjdhopperskan Erika Kinsey som vann höjdhoppet på 1,90.

– Det känns som det börjar bli bra, jag har inte hoppat sedan lag-EM, sade Kinsey som hade ett riktigt bra försök på 1,94.

Dessutom blev hon fyra i längdhoppet på 6,00, trots att hon inte hoppade sina två sista hopp.

– Jag fick kramp, så synd, för jag ville hoppa mer.

ANNONS

Imponerade gjorde också 39-åriga Hanna Lindholm som var först över mållinjen på 10 000 meter och Yolanda Ngarambe som vann 1 500.

Marie Carlsson/TT

ANNONS