Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filip Hammar såg upp till basketikonen Kobe Bryant. Bild: TT
Filip Hammar såg upp till basketikonen Kobe Bryant. Bild: TT

Filip Hammar efter chockbeskedet: "Ingen jag beundrat mer"

Den svenske tv-profilen Filip Hammar flyttade till Los Angeles och fick Kobe Bryant som sin stora förebild.
I en intervju med Sportbladet berättar nu Hammar om chocken när dödsbeskedet kom och om mötet med stjärnan.
– Jag fick hans svett på mina byxor. Det är svårt att inte tänka på idag, säger Hammar.

Få idrottsmän har haft fler fans och supportrar än basketlegendaren Kobe Bryant. Hans förmåga att spela en basket som närmast ingen kunde mäta sig med är en anledning till det. Hans vinnarmentalitet och inställning en annan.

En av alla som såg upp till Kobe Bryant är den svenske tv-profilen Filip Hammar, som numera är boendes i Los Angeles där basketstjärnan spelade under hela sin professionella karriär. Han är tagen efter beskedet att Bryant omkommit i en helikopterolycka.

– Man ska inte överdriva, det händer hemska saker över hela världen varje dag. Men det finns ingen annan jag beundrat och fascinerats mer av det senaste decenniet än Kobe. Så det är klart det smäller till en sådan här gång, säger Filip Hammar till Sportbladet.

Filip Hammar berättar också för Sportbladet att han var på plats när Kobe Bryant spelade sin sista match i karriären. Det var den dyraste upplevelseinvesteringen han gjort i sitt liv, men väl värt pengarna. Matchen slutade med seger för Los Angeles Lakers efter att Bryant gjort 60 poäng och vänt matchen till seger för Lakers i slutminuterna mer eller mindre på egen hand.

Såg sista matchen

Men Hammar såg inte bara Bryants sista framträdande. Han fick även tag i arenans bästa biljetter vid ett tidigare tillfälle och hamnade alldeles intill stjärnan de få gånger han tog plats på avbytarbänken.

– Vi gjorde ”high-fives”, han sa något till mig om ”how are you doin’, brother” och jag fick hans svett på mina byxor. Det är svårt att inte tänka på idag, säger Hammar till Sportbladet.

Filip Hammar har också svårt att tänka sig hur Los Angeles Lakers och den basketälskande staden ska komma över det inträffade med Kobe Bryant.

– Los Angeles har inte upplevt ett dödsfall av den här dramatiska sorten med en dylik ikon inblandad sedan… ja, jag vet inte vad jag ska jämföra med. Marilyn Monroes bortgång 1962 kanske? Och Lakers kommer aldrig bli samma klubb igen. Kobe kom hit när han var sjutton och spelade hela sin karriär i Lakers. Jag förstår inte hur de ska gå vidare efter det här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.