Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gianni Infantino. Arkivbild.
Gianni Infantino. Arkivbild. Bild: Koen van Weel/AP/TT

Fifa: Infantinos Qatarflytt temporär

Avslöjandet om Fifa-basen Gianni Infantinos flytt till Qatar väckte ont blod i fotbollsvärlden.
Men enligt det internationella fotbollsförbundet handlar det bara om en tillfällig tid som Infantino kommer att bo i det omdiskuterade VM-värdlandet.
Nu kritiseras Infantino – av Sepp Blatter.

Det var den schweiziska tidningen Blick som förra veckan avslöjade att Infantino och hans familj sedan i oktober huvudsakligen vistats i ett hyrt hus i Doha. Enligt Blick går Fifa-ordförandens två döttrar redan i skola i Qatar.

Blick uppgav att man redan i mars förra året konfronterade Fifa med uppgifter om att Infantino planerade en flytt till Qatar. Det förnekade Fifa bestämt.

Nu bekräftar Fifa emellertid att Infantino bor i det sedan länge kritiserade och ifrågasatta VM-värdlandet Qatar – men att det bara är temporärt för att bistå med förberedelser inför mästerskapet som inleds den 21 november.

"Delar sin tid"

"Som vi meddelade i oktober 2021, har Fifas ordförande informerat Fifas exekutiva kommitté att han kommer att dela sin tid mellan Zürich, Doha och över hela världen, för att kunna fullfölja sina förpliktelser som ordförande och att kunna vara närmare VM-slutspelet", heter det i ett uttalande från Fifa.

"Precis som han gjorde under Arabiska mästerskapen, så kommer han att jobba tillsammans med andra Fifa-medarbetare vid vårt kontor i Doha, när det behövs, fram till att turneringen är avslutad. För att undvika några missförstånd har Mr Infantino sin bostad, och fortsätter att betala skatt, i Schweiz."

Blatter: "Obegripligt"

En av många som har reagerat på Blicks avslöjande är – en smula förvånande – Infantinos föregångare. Nämligen den skandalomsusade, och på grund av korruptionsanklagelser avstängde, Sepp Blatter.

– Fifas ordförande hör hemma där Fifas högkvarter är beläget, vilket är i Zürich, sade Blatter till fransk radio på torsdagen.

– Jag kan inte säga att det är skandalöst. Men jag kan säga att det är obegripligt att han bor där med sin familj. Det lämnar en dålig eftersmak.

85-årige Blatter – som fortsatt omnämner Fifa i "vi-form" – fortsatte:

– Han har övergivit sitt ansvar, eftersom han måste vara där Fifa har sitt högkvarter, inte minst under tider där vi har interna problem.