Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gianni Infantino.

Fifa öppnar för utökning och spridning 2022

Gianni Infantino, ordförande i Internationella fotbollsförbundet, menar att en majoritet av nationsförbunden är positiva till en utökning av herr-VM redan till Qatar om fyra år. Om 32 lag blir 48 öppnar Infantino för att låta några matcher spelas i andra länder än Qatar.

Internationella fotbollsförbundet, Fifa, har sedan tidigare slagit fast att det från och med VM 2026 kommer att vara 48 deltagande lag på herr-VM i stället för det nuvarande antalet 32. Ordföranden Gianni Infantino har emellertid öppnat för en utökning redan till Qatar-VM 2022.

Och det står han fast vid.

- Vi har samlat åsikterna från våra medlemmar, nationsförbunden, säger Infantino efter ett tre dagar långt Fifa-toppmöte i Qatars huvudstad Doha.

"Förmodligen svårt"

- Så här långt är majoriteten positiva till det, eftersom 16 fler deltagande lag inte bara innebär att ytterligare 16 nationer får ha VM-feber utan 50 eller 60 nationer får möjligheten att drömma om ett VM-avancemang.

Huruvida den minst sagt omdiskuterade VM-värden Qatar – som skarpt har kritiserats för landets brist på mänskliga rättigheter – skulle klara en sådan utökning, det vet inte Infantino.

- Om det är möjligt att genomföra det i Qatar? Det blir förmodligen svårt.

- Om det är möjligt att några matcher spelas i grannländer? Det kanske är ett alternativ.

Terroranklagas

Det faktum att grannländerna Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten bojkottar Qatar ekonomiskt och politiskt – då de bland annat anklagar Qatar för att stödja terrorism – torde dock innebära ett hinder.

Eller?

- Jag är givetvis inte naiv och jag läser nyheterna och jag vet vad som pågår, men det här är fotboll – inte politik, och ibland går drömmar i uppfyllelse i fotboll, säger Infantino.

Ett beslut gällande en utökning till VM 2022 väntas komma senast i mars.