Fiaskot: Sverige ute ur hemma-EM

|

Det var en dämpad förbundskapten som försökte förklara förlusten:

– En stor del handlar om att vårt sex-mot-fem-spel inte fungerade, något man inte har råd mot ett så bra lag mot Frankrike. Anfallsspelet måste vara bättre mot ett lag med så bra försvar, sa Henrik Signell till TV3.

Matchen inleddes med en svensk kallstart. Frankrike öppnade i högt tempo och innan det svenska försvaret hunnit stava till Allison Pineau, Estelle Nze Minko och Alexandra Lacrabère stod det 4-0 till Frankrike – och hade inte ens gått fem minuter av matchen.

I det läget tog Henrik Signell, het svensk förbundskapten som under matchen inte var helt populär hos det ryska domarteamet, time out och förklarade vad han ville ha; ett tätare försvar och ett rörligare spel framåt – där bollen gör jobbet.

Kort efter tog Johanna Bundsen, som var strålande matchen igenom, en straff från nämnda Pineau, och strax efter gjorde Sverige sitt första mål i matchen. Då hade det gått nästan åtta minuter.

Efter det började Sverige ta för sig allt mer – något som höjde den blågula stämningen i Scandinavium. Det offensiva försvarsspelet blev bättre, Bundsen var tryggheten själv och framåt storspelade Sävehofs Jamina Roberts.

Hon fick Henrik Signells förtroende att spela att spela från start – och gjorde det med bravur.

Fräckt, respektlöst och modigt tog hon för sig och gjorde fyra mål i den första halvleken.

– Gött att det lossnade i slutet, i början var vi inte alls med i försvaret och hade svårt att göra mål, men skönt att vi spelade upp oss, Nu är det att kämpa, förklarade hon för TV3 i pausen.

Och nog fanns kämpaglöden hos svenskorna i början av andra. Dock falnade glöden efter hand och Frankrike tog – precis som under träningsmatchen i Alingsås för knappt två veckor sedan – över allt mer. Hade inte Bundsen storspelat så hade Frankrike dragit i väg.

Framåt var det segt – fyra svenska mål under 18 minuter. Exempelvis stod den ständiga målgöraren Nathalie Hagman inte att känna igen.

Men under slutet kom Sverige igen – och med drygt sex minuter kvar var Frankrikes ledning bara två mål, 19-17.

I det läget tog Signell time out med en klockren order: framåt!

Louis Sand lyssnade och flög in ett mål. Frankrikes 19-14 hade blivit 19-18. Sverige kämpade stort, med tre minuter ledde Frankrike med 20- 19, som blev 21-19 – och Sverige tog time out.

Det hjälpte inte. Frankrike segrade med två mål. I morgon väntar match mot Tyskland.