Feministiskt Initiativs gruppledare i Göteborg Stina Svensson vid statyn av Gunnar Gren utanför Gamla Ullevi.
Feministiskt Initiativs gruppledare i Göteborg Stina Svensson vid statyn av Gunnar Gren utanför Gamla Ullevi. Bild: Martin Jordö

FI vill se kvinnlig staty utanför Gamla Ullevi

Framför damlandslagets nationalarena Gamla Ullevi står en staty av Gunnar Gren. Nu vill Feministiskt Initiativ uppföra en staty av en kvinnlig fotbollsspelare.
– Det behövs för att hylla alla de kvinnor som har kämpat för lika rättigheter och jämställdhet inom fotbollen, säger partiets gruppledare i Göteborg Stina Svensson.

ANNONS
|

Göteborg är det svenska damlandslagets hemvist. Det var på Götaplatsen som laget firades av 30 000 blågula fans efter VM-bronset och det är Gamla Ullevi som är landslagets nationalarena. Utanför arenan står i dagsläget en staty av Gunnar Gren – nu vill Feministiskt Initiativ se en kvinnlig staty som kompletterar fotbollslegendaren framför ingången.

– Gamla Ullevi är ju faktiskt nationalarenan, och det ska synas. Den behövs också för att hylla alla de kvinnor som har kämpat för lika rättigheter och jämställdhet inom fotbollen i många år, säger Stina Svensson (FI).

Det är hon som har skrivit den motion där en ny staty föreslås och i den nämns tidigare landslagsspelaren Anette Börjesson som ett förslag på idrottsprofil att resa staty av.

ANNONS

– I motionen säger vi att det ska vara en staty som symboliserar damfotbollen och Anette är ju en av de som har kämpat i många år för att få spela fotboll. Hon har gjort extremt mycket för damfotbollen och dessutom så är hon från Göteborg, därför tycker vi att hon är ett bra förslag, säger Svensson.

"Känns lite märkligt"

Anette Börjesson är en av fem kvinnor som finns med i Svensk Fotbolls Hall of Fame och hon har spelat över 70 landskamper för det svenska landslaget. Hon var dessutom lagkapten när Sverige tog sitt första guld i EM 1984.

– Jag är helt tagen på sängen, det känns lite märkligt men roligt samtidigt såklart. Statyer på män i idrotten finns på många ställen, så då kan det väl göra det på kvinnor också, säger Börjesson.

Börjesson som började sin fotbollskarriär i Tuve IF har tagit sex SM-guld med Jitex och hon har gjort flera säsonger i Gais. Hon hade även en lång och framgångsrik badmintonkarriär.

– Jag har ju spelat både fotboll och badminton för Göteborg och när jag kom med i landslaget så gjorde jag min första landskamp på Ullevi, säger Börjesson.

Det svenska damlandslagets framgångar i Frankrike under fotbolls-VM 2019 följdes av hela svenska folket och även efter mästerskapet har laget fortsatt att hyllas.

ANNONS

– Den här motionen har vi funderat på ett tag men vi skickade in den nu för att vi ser ett enormt stort intresse för damfotboll. Det har ökat mycket efter den fantastiska framgången under VM, detta är ett litet sätt att agera på men det kan ha en stor betydelse, säger Svensson.

"Provocerande när kvinnor spelar fotboll"

Flera av de svenska landslagsstjärnorna fick statyer resta över sig inför VM i Frankrike, som en del i en reklamkampanj. Nilla Fischers stod i Linköping och Caroline Segers i Helsingborg – båda vandaliserades dock under mästerskapet.

– Vi ser hur provocerande det är när kvinnor spelar fotboll och tar plats i offentligheten, det är Nilla Fischer ett tydligt exempel på. Denna statyn får ju vara av samma material som Gunnar Gren är gjort av, säger Svensson.

– Det verkar ju reta upp många vilket är märkligt, säger Börjesson.

Anette Börjesson

Ålder: 64.

Bor: Varberg.

Familj: Gift med Annelie Anderson.

Fotbollskarriär: Klubbar: Tuve IF – 1973. Jitex BK 1973-1984, Gais 1985-1987, Jitex 1988-1989, Jitex 1991-92. Ordförande i Jitex 1997.

Meriter: EM-guld 1984. EM-silver 1987. SM-guld: 1974, 1976, 1979, 1981, 1984 och 1989. Svensk cupmästare: 1981, 1982 och 1984. Årets Spelare 1982, Landskamper: 70, Landslagsmål: 12.

Badmintonkarriär: Klubb: Göteborgs BK. EM-silver i damsingel och mixeddubbel 1980. EM-brons i damsingel 1978. EM-brons i mixeddubbel 1982. 13 SM-guld mellan 1973-1982 Landskamper: 65

Gunnar Gren

Gunnar Gren var en Göteborgs mest framgångsrika fotbollsspelare under 1900-talet, han representerade under sin karriär Öis, Gais och Blåvitt och hade även en lång tränarkarriär. Nådde toppen av sin förmåga i Milan där han ingick i svensktrion Gre-No-Li.

Statyn av Gunnar Gren avtäcktes på Gamla Ullevi i samband med en fotbollsmatch 1993. Därefter flyttades den till den plats utanför arenan där den står idag.

Även statyn av Gunnar Gren har vandaliserats vid flera tillfällen. Senast 2017 vältes statyn av ett fordon. 2011 vältes statyn på ett liknande sätt, och samtidigt stals den tillhörande bollen. Också 2009 demolerades statyn men då i en olyckshändelse när en plogbil körde över statyn.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS