Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: DANIEL ERIKSSON
Bild: DANIEL ERIKSSON

FHM: Barn och ungdomar tillåts spela matcher utomhus

Barn och ungdomar kommer tillåtas att spela matcher utomhus från och med 28 april, det skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.
– Fysisk aktivitet främjar en god hälsa, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Coronapandemin har påverkat samhället på många plan, inte minst när det gäller idrottandet.

Sedan 1 mars har det varit bestämt att endast yrkesverksamma elitidrottare får spela matcher. Vilket lett till kritik från flera håll, bland annat fotbollen som velat se att ungdomar ska få spela matcher.

Främst ur ett hälsoperspektiv och rädslan att barn ska sluta utöva sina idrotter.

– Det kommer ju till en gräns när det inte är så roligt längre. Det är inte lätt när de unga tycker att de lika gärna kan gå till Nordic Wellness. Det drabbar hela samhället att ungdomarna inte är kvar i aktiviteterna – men hur behåller vi dem när vi inte får spela matcher?, sa Gunilla Dahlin, kanslist i ungdomsföreningen Hisingsbacka FC, nyligen i en intervju med GP.

LÄS MER: Fotbollen tar strid för barnens matcher: ”Det är bedrövligt”

FHM agerar - tillåter matcher

Nu har Folkhälsomyndigheten valt att agera. På sin hemsida meddelar man att barn och ungdomar kommer tillåtas spela matcher igen från 28 april.

Föreningarna kommer få anordna en match eller tävlingsdag per lag och vecka

Detta gäller för barn som är födda 2002 eller senare.

– Fysisk aktivitet främjar en god hälsa. Det är viktigt att barn och unga har bra möjligheter att idrotta trots pandemin, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Lind: Har prioriterat barnidrotten

En som fått motta kraftig kritik kring restriktionerna mot ungdomsidrotten har varit Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister med ansvar för idrott. Hon hävdar dock att barns idrottande har varit varit prioriterat under under pandemin.

– Pandemin är ett hårt slag mot idrotten och särskilt mot barn och unga. Vi behöver därför både hantera situationen nu och vara beredda på kraftfulla åtgärder framåt. Därför har det varit naturligt för regeringen att i alla steg prioritera barns rörelse, hälsa och meningsfulla fritid. Barn i Sverige har kunnat träna medan mycket annat varit begränsat, med ett kort undantag under vintern, vilket sticker ut i Europa, sa hon nyligen i en intervju med GP.

LÄS MER: Efter fotbollens ilska – makthavarna om matchstoppet för barn

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson jublar över beskedet.

– Det är många inom idrotten som varit oroliga över barn- och ungdomsgruppen och jag känner stor glädje över detta beslut. Vi har haft bra och givande diskussioner med Folkhälsomyndigheten och det är bra att man lyssnat till den samlade idrottsrörelsen, säger han.

Riksidrottsförbundet kommenterar beskedet

RF har under hela pandemin påpekat hur viktig idrotten är för fysisk aktivitet, gemenskap och för att må bra.

– Även om läget i samhället är allvarligt så är det viktigt att barn och unga får komma till sin träning men också få möjlighet till tävling som vi vet är en viktig motivationsfaktor. Självklart ska rekommendationer för träning/tävling och idrott följas, säger Björn Eriksson.

Han utvecklar sitt resonemang:

– Idrotten har tagit stort ansvar under hela pandemin. Vi har fått träna på att bedriva smittsäker verksamhet och jag är genuint glad för alla barn och unga som nu förhoppningsvis återfår hoppet under denna svåra tid, säger Björn Eriksson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.