Ferry Svan nordisk mästare i timbersports – igen

Sex atleter skulle göra upp i sex grenar i högsta klassen under lördagen på de nordiska mästerskapen i timbersports. Fem av dem, fyra svenskar och en norrman, var där för att utmana titelinnehavaren Ferry Svan. Men han lyckades hålla dem stången.

ANNONS
|

Atletisk trädfällning, eller timbersports som sporten heter på engelska, sägs vara en av världens äldsta extremsporter med sitt ursprung som en yrkestävling för skogsindustrin.

I dag har sporten utvecklats till en professionell tävlingsserie och varje år arrangeras tävlingar på flera nivåer. I Stenkullen arrangerades nordiska mästerskapen i tre klasser i Stihl timbersports, som tävlingsformatet heter: Rookie, Intermediate och Pro. Förra året uteblev mästerskapen på grund av pandemin och i år fick NM arrangeras utan publik.

Ferry Svan var på hugget.

– Jag har tränat på hårt den senaste tiden och försökt att fokusera på vad jag behövt förbättra inom varje gren. Men jag har saknat att tävla, för man lär sig mest då.

ANNONS

”Passar mig som hand i handsken”

Skogshuggartävlingar fanns redan på 1800-talet i Australien och Nya Zeeland. I USA drog timbersports igång i sin moderna tappning 1985, till Europa kom sporten år 2001 och till Sverige 2008.

Ferry Svan som är född 1996 (och är son till Gunde Svan) har tävlat sedan 2013 och blev redan året därpå etta i Rookie World Championship.

– Jag hade ju hållit på med skidsport och motocross innan och var samtidigt intresserad av skog och natur, därför passar timbersports mig som hand i handsken.

I träningsförberedelserna har han utgått från att inte ha någon favorit bland de sex tävlingsgrenarna som högsta klassen har.

– Man måste vara bra på allt för att vinna.

Med betoning på man. Man mot man.

Atleterna prövas på uthållighet, styrka och teknik när de ska hugga och såga sig genom träblock på snabbast möjliga tid och i varje heat möts två atleter som hugger i var sitt block eller sågar i varsin stock. Men det är inte utslagnings-heat, utan bästa tid vinner och görs om till poäng som räknas ihop för att utse vinnaren.

Ferry Svan ledde genom nästan hela tävlingen poängmässigt och satte även ett nordiskt rekord när han fick ett personbästa på 11,73 sekunder i grenen single buck, där atleterna sågar med en två meter lång handsåg.

ANNONS

I två av grenarna hanteras motorsågar. Den ena är en standardiserad motorsåg som är lika för alla, medan den andra inte är det.

– Hot saw får man bygga och trimma själv, säger Ferry Svan.

Och i den grenen får atleterna en minut på sig att värma upp sågen.

Krävs ett godkännande på säkerhetsläger

Innan man ens får börja i sporten som rookie krävs deltagande på läger där man lär sig allt kring säkerhetstänkande. Rookie är man upp till 25 år och sedan kan man avancera vidare i de två övre klasserna utifrån vilka tider man klarar i de olika grenarna.

Edvin Karlsson är rookie och har tävlat sedan 2019. Han började eftersom kompisen Emil Hansson hållit på i tre år och redan tävlar i högsta klassen.

– Hans pappa är lagkapten för svenska landslaget, och så är det väldigt kul – ett roligt gäng, säger Edvin Karlsson.

Edvin Karlsson tog hem rookie-klassen.
Edvin Karlsson tog hem rookie-klassen. Bild: Anders Ylander

Edvin Karlsson kunde nu glädja sig åt att vinna sin klass:

– Nu vill jag utvecklas på träningen och komma på pallen ute i Europa.

I betraktarens öga kan det se rätt farligt ut med exempelvis den vassa klingan som svingas mellan fötterna när de tävlande står på en stock som ska huggas itu.

Skorna kan vara vanliga gympadojor.

ANNONS

– Man kan ha vad som helst på sig eftersom man har stålbrynjor inuti skorna och jag har aldrig varit med om någon som fått en bom, förklarar Ferry Svan.

Det vill säga satt yxan i ena foten.

– Säkerhetstänkandet måste alltid komma först, var man ska stå med fötterna. Det är vassa yxor och man måste ha det med sig när man hugger. När det sitter i ryggmärgen kan man tänka mer på farten, säger Ferry Svan.

För det är sekunderna som räknas. Och då måste farten finnas där, kraft i varje hugg ner i stocken.

Och det hade han med sig under årets NM.

Individuella VM 2021 arrangeras i München den 2 oktober. Vilka som får delta där från NM avgörs under hösten när övriga nationella mästerskap har avgjorts. Ferry är efter lördagens vinst just nu rankad etta i Europa och har därmed säkrat en plats till VM.

Nordic Pro championship 2021

1. Ferry Svan, Vansbro (79 poäng)

2. Calle Svadling, Bjursås (70 poäng)

3. Emil Hansson, Mora (62 poäng)

4. Pontus Skye, Leksand (61 poäng)

5. Ole Magnus Syljuberget, Mesnali, Norge (45 poäng)

6. Samuel Hell, Dala-Husby (33 poäng)

Sex grenar

Underhand chop. Simulerar uppdelningen av ett redan fällt träd. Den tävlande står på en 32 centimeter tjock stock som ska bearbetas med en yxa från båda sidorna inom markeringar tills den klyvs. Världsrekordet äe 12,39 sekunder, svenska rekordet på 19,28.

Stock saw. En motorsåg används för att två träskivor ska sågas med ett skär nedåt och ett uppåt inom ett förmarkerat område på 10 centimeter. Om skivorna inte är hela eller markeringslinjen överträds diskvalificeras den tävlande. Svenska rekordet tillika världsrekordet är på 9,14 sekunder.

Standing block chop. Simulerar fällningen av ett träd med yxa. Den upprättstående stocken med en diameter på 30 cm ska fällas med slag från båda sidor. Världsrekordet är 11,03 sekunder, och svenska rekordet på 17,62.

Single buck. Genomförs med en två meter lång handsåg. En träskiva sågas av från en vågrätt placerad stock på 46 centimeter i diameter. För att sågen inte ska fastna minskas friktionen med hjälp av en olja som sprejas på under tävlingsmomentet. Världsrekordet är 9,39 sekunder, svenska rekordet på 12,20.

Springboard. Är kanske den mest spektakulära grenen. Genom att ge plats för två stegbrädor ska atleten på den översta brädan och cirka två meter över marken hugga av ett träblock med 27 centimeter i diameter. Springboard kallas också kungagrenen eftersom det inte bara handlar om teknik och kraft utan också balans och mod. Världsrekordet är 35,67 sekunder, svenska rekordet på 52,12.

Hot saw. Är det andra momentet där motorsåg används. En stock med en diameter på 46 centimeter ska sågas upp så snabbt som möjligt i tre träskivor inom en markering på 15 centimeter. Motorsågen får ha max 80 hästkrafter, väger cirka 27 kilo och har en kedjehastighet på 250 km/h. Världsrekordet är 4,87 sekunder, svenska rekordet på 6,47.

Källa: Stihl Timbersports

Övriga två klasser

Intermediate:

1. Victor Clarmo, Mora (25 poäng och något bättre tid)

2. Emil Svensson, Bjursås (25 poäng)

3. Peter Eriksson, Svenljunga (12 poäng)

4. Bart Gevers, Vågå, Norge (10 poäng)

5. Johan Segerstedt, Orsa (9 poäng)

Rookie:

1. Edvin Karlsson, Orsa (31 poäng)

2. Adam Bjöns, Mora (16 poäng)

3. Johan Staf, Stockholm (14 poäng)

De två klasserna tävlade i fyra grenar: Underhand chop, stock saw, standing block chop samt single buck.

Källa: Stihl Timbersports

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS