Peppe Femling. Arkivbild.
Peppe Femling. Arkivbild.

Femlings bästa lopp i karriären: Som en seger

Säsongen har varit tuff för Peppe Femling. Men i kanadensiska Canmore slog skidskytten till med karriärens bästa resultat – en niondeplats i distans – och visade att VM-formen är i antågande.

ANNONS
|

Redan VM-uttagne Peppe Femling är en av få svenska VM-åkare som kör världscupen i Nordamerika. Sebastian Samuelsson och de andra laddar på hemmaplan.

Anledningen är enligt tränaren Mattias Nilsson att man vill att Femling ska få några fler tävlingar i sig inför VM i Östersund i mars – eftersom det inte gått på topp under säsongen (70:e plats som bäst) och inte blivit så många lopp som man hoppats.

Det tycks ha varit ett bra beslut.

I kanadensiska Canmore slog Femling till med karriärens bästa världscuplopp individuellt. Efter det sista skyttet, och noll bom, gick han ut som trea i tävlingen – ett läge han aldrig tidigare upplevt med ett tidigare personbästa på en 21:a-plats från säsongen 2014–2015.

ANNONS

I lurig vind var han en av endast tre åkare som sköt fullt.

- Jag vet inte vad jag gör. Skytteprocenten har inte riktigt visat att jag ska göra det i dag, men det funkade, säger han till SVT.

"Välbehövligt"

Femling orkade visserligen inte riktigt hålla samma höga tempo på sista varvet och var till slut 21 sekunder från pallen. Men det var ändå det klart bästa individuella resultatet för 26-åringen som var med och tog OS-guld i stafett förra året.

- Det betyder grymt mycket. Det har varit lite kämpigt så att få ett sådant här resultat är välbehövligt och riktigt roligt, säger han till SVT.

- Nu har man visat att man kan vara med sådana här dagar. Det är minst sagt sporrande, det blir kul framöver.

ANNONS

Extremkyla

En isande kyla gjorde att distanstävlingen hade kortats ned från 20 till 15 kilometer. Dagarna före hade temperaturen gått ned mot -35 grader, men när herrarna startade var det mildare; ”bara” -15 grader, vilket gjorde det möjligt att genomföra tävlingen.

Men det kalla vädret bet inte det minsta på den norska dominanten Johannes Thingnes Bø.

Han var totalt överlägsen när han tog sin tolfte seger för säsongen.

Bø hade redan efter den andra skjutningen en ledning på nästan en minut, och ledningen växte. Efter fullt skytte och full fart i spåret kunde han till slut vinna med en marginal på över två minuter till tvåan, landsmannen Vetle Sjåstad Christiansen.

TT

ANNONS