Sveriges förbundskapten Glenn Solberg jublar under segern mot Ryssland i handbolls-EM .
Sveriges förbundskapten Glenn Solberg jublar under segern mot Ryssland i handbolls-EM . Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fem timmars extra vila fördel mot Polen?

Bara drygt ett dygn efter segern mot Ryssland ställs Sverige mot Polen i handbolls-EM:s mellanrunda. Polen får dock fem timmar mindre vila.
– Det ska vi ta med oss, absolut, sade förbundskaptenen Glenn Solberg.

ANNONS
|

Det är minst sagt tätt på given i herrarnas handbolls-EM; efter 29–23 mot Ryssland i torsdagseftermiddagens första match i mellanrundan ställs Sverige mot Polen 20.30 på fredagskvällen.

Men vilan blir fem timmar kortare för ett coviddrabbat Polen, som mötte Norge på torsdagskvällen – och föll med 31–42.

Och de extra timmarna kan vara till fördel för Sverige.

– Ja, lite grann, tror jag. Det är klart att de timmarna kan vi göra något nyttigt av, och återhämta oss så bra som möjligt för att vara förberedda inför matchen, sade högersexan Valter Chrintz – som fick chansen mot Ryssland och gjorde fem mål – på en presskonferens efter Sveriges seger.

ANNONS

– Såklart att det betyder en del. När det är tätt inpå med matcher gäller det att man får bra med vila, all behandling och allt annat, så klart att det är väldigt viktigt för oss, sade vänsternian Eric Johansson.

Balansgång för Solberg

Förbundskaptenen Glenn Solberg höll också med.

– Ja, det är absolut bra, vi får fem timmar (extra). Det ska vi ta med oss, absolut, sade han.

Solberg, som kunde kosta på sig att gå runt med flera spelare mot Ryssland, konstaterade att han har en balansgång i laguttagningen mot Polen.

– Det är viktigt i morgon (fredag), men det är viktigt hela tiden. Man måste tänka på match tre och fyra, men även nu, sade han.

Det är exempelvis tveksamt om målvaktsstjärnan Andreas Palicka, 35, kommer att starta även mot Polen efter sitt storspel mot Ryssland.

– Det är svårare för de äldre, sade Solberg.

– Vi får hem och vila och prata igenom och se vad som blir det bästa möjliga i morgon.

Palicka själv menade emellertid att han är redo att stå drygt 24 timmar senare.

– Ja, det kan jag. Det är inga problem, sade han.

Osäkert med Darj

Huruvida Sverige får förstärkning av försvarschefen Max Darj mot Polen är oklart.

ANNONS

"Vi har inga nya besked där eller kan säga om han är tillbaka eller inte i morgon", meddelade Sveriges presschef Daniel Vandor i ett sms till TT.

Darj testade positivt för covid-19 inför lördagens möte med Spanien och blev placerad i karantän. Det fanns ett visst hopp att 30-åringen skulle vara tillbaka mot Ryssland – men så blev inte fallet.

Minst fem dagars karantän följt av två negativa testsvar krävs för att komma tillbaka i spel. Men under torsdagsförmiddagen hade Sverige inte fått något provsvar, och Darj missade således matchen mot Ryssland.

Utöver Darj är även Daniel Pettersson och Niclas Ekberg isolerade efter att ha smittats. Men Sverige har i alla fall inte konstaterat några nya positiva fall.

"Alla på plats var tillgängliga i dag", skrev Daniel Vandor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS