Nashvilles Calle Järnkrok utmanar Matt Murray Pittsburghmålet.

Fem svenskpoäng i Nashvilleseger

|

Efter de två inledande förlusterna i Pittsburgh var svensklaget Nashville piskat att vinna för att få häng i finalserien.

Det blev en lagseger med fem olika målskyttar och fem blågula poäng.

Mattias Ekholm stod för ett mål och en assist, Calle Järnkrok för två assist och Viktor Arvidsson spelade fram till ett av målen.

- Jag tycker vi spelar bättre än dem över 60 minuter och det gör det här extra skönt, sade Ekholm till Aftonbladet.

Folkfest

Att komma hem och spela lyfte också laget. Stämningen i Bridgestone Arena har varit fantastisk under hela slutspelet och hemmafansen hade laddat och fyllt centrala Nashville hela dagen inför tidernas första Stanley Cup-final i stan.

- Vi var jäkligt taggade, vi visste ju att det skulle bli en riktig folkfest här idag och det var det verkligen, sade Järnkrok till Aftonbladet.

Pittsburghs succérookie Jake Guentzel gjorde matchens första mål redan efter 2.46. Det var hans 13:e mål i slutspelet och Guentzel är därmed bara ett mål från Dino Ciccarellis rookierekord från 1981.

Sedan blev det Nashville för hela slanten och hemmalaget gjorde fem raka mål, varav tre i den andra perioden när laget tog segergreppet.

Calle Järnkrok och Mattias Ekholm noterades för assist när Roman Josi kvitterade till 1–1 i numerärt överläge efter 5.51 och Viktor Arvidsson spelade fram till James Neals 3–1 med bara 23 sekunder kvar av mittperioden.

Heta känslor

I den sista perioden avslutade Mattias Ekholm med att fastställa 5–1 med ett hårt skott i numerärt överläge på passning från Järnkrok.

Det blev också heta känslor mellan lagens svenskar. Mattias Ekholm och Pittsburghs Carl Hagelin åkte ut för en privat uppgörelse, och sedan fick Ekholm och Patric Hörnqvist, tidigare lagkamrater i Nashville, tio minuter vardera för osportsligt uppträdande sedan de käftat mot varandra.

- Haha, jag ser alla som lika när man spelar slutspel. Det finns inga kompisar då utan man gör allt för att vinna och det tror jag vi alla kan hålla med om, sade Ekholm till Expressen.

Den fjärde finalen, som spelas natten till tisdag, går också i Nashville.