Fem svenskar fast för dopning

Fem svenska idrottare har fastnat i ett dopningstest. Enligt Dagens Nyheter har utövarna åkt dit för att ha testats positivt för det nyligen dopingklassade ämnet higenamine, som uppges finnas i kosttillskott. – Allting talar för att de inte har dopat sig medvetet utan att de fått i sig det här via kosttillskott, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i RF:s Dopningskommission, till Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Så sent som vid årskiftet blev ämnet higenamine dopingklassat. Och sedan dess har dopinglaboratoriet i Huddinge funnit fem fall där det har funnits i testprover. I minst ett av de fallen ska den ertappade vara en elitidrottare, det skriver Dagens Nyheter.

I samband med att fallen har utretts har idrottarna bedyrat sin oskuld. Och enligt Åke Andrén-Sandberg,ordförande i Riksidrottsförbundets Dopningskommission, är det inte alls osannolikt att idrottarna har fått i sig det förbjudna ämnet utan att själva veta om det.

– Allting talar för att de inte har dopat sig medvetet utan att de fått i sig det här via kosttillskott, säger han till DN.

ANNONS

Riksidrottsförbundet har slagit larm om att det förbjudna ämnet finns i kosttillskott, något man tror att många som använder tillskotten inte är medvetna om. Andrén-Sandberg ställer sig kritisk till att tillverkarna inte på ett tydligare vis förklarar vad som finns i tillskotten.

– De tjänar en massa pengar på det här och det blir idrottsmännen som får ta stöten. Precis som salvan Therese Johaug tog var dopningsmärkt borde även de här produkterna vara det. säger han till DN.

Higenamine beskrivs vara en lätt centralstimulerande substans, som exempelvis kan jämföras med preparatet meldonium.

ANNONS